Sibirya’daki arkeologlar, antik Tagar kültüründen dört insanın kalıntıları ile metal silahlarla dolu 2.500 yıllık mezarı ortaya çıkardı.
Bu erken Demir Çağı mezarı, Tagarlı bir adam, kadın, çocuk ve daha yaşlı bir kadın iskeletlerinin yanı sıra, çok fazla silah ve eser barındırıyor. Rus Bilim Akademisi’ne göre, bunların arasında bronz kamalar, bıçaklar, baltalar, bronz aynalar ve hayvan boynuzundan yapılmış minik bir tarak da mevcut.
(2100 Yıllık Gizemli Kil Kafanın İçinde Koç Başı Bulundu)
İskit medeniyetinin (günümüz güney Sibirya’sında yaşamış göçebe savaşçılar) bir parçası olan Tagar kültürü, ölümden sonraki hayatta ihtiyaç duyulacağı düşünülen eşyaları sembolize etmek için, sıklıkla ölülerini objelerin minyatür versiyonları ile gömerdi. Ancak arkeologlara göre yapılan bu keşifte, ölüler minyatür değil gerçek objeler ile gömülmüş.
Bu bireylerin nasıl öldüğü henüz belli değil, ama arkeologlara göre buna bir hastalık sebep olmuş olabilir.
Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden bir ekip, mezarı Sibirya’nın bir bölgesi olan Hakasya’nın güneyinde, demiryolu inşaat çalışmaları başlamadan hemen önce buldu.
Kazı başkanı Yuri Vitalievich Teterin’e göre, buluntu, özellikle mezar hırsızlarının bilinen pek çok Tagar mezarını yağmaladığı düşünüldüğünde oldukça önemli.
Büyük ihtimalle 30 ve 40’lı yaşlarında ölen erkek ve kadın kalıntıları, yanlarında birer seramik kap ile birlikte sırtüstü yatırılmış. Erkeğin iki silah seti (iki bronz kama ve iki balta) ve kadının bir silah seti var. Kadının silahları, el baltası veya savaş baltasına benzeyen uzun saplı bir alet de dahil olmak üzere, sıra dışı bir keşif.
Kazı liderlerinden ve Rusya Novosibirsk Devlet Üniversitesi arkeologlarından Oleg Andreevich Mitko’a göre, Tagarlılar, genellikle kadınları silahlar ile gömerdi, ama bu silahlar genelde ok başı gibi uzun menzilli silahlar olurdu.
Arkeologların keşfettiği çocuğun kalıntıları ise iyi durumda değildi.
“Yeni doğmuş, en fazla bir aylık bebeğin kalıntıları da mezarda bulundu, ama iskeletinin kırık parçaları, muhtemelen kemirgenler tarafından mezara yayılmıştı.” diyor Paleodata Laboratuvarı’ndan antropolog Olga Batanina.
Erkek ve kadının ayaklarında, 60 yaşlarında bir kadın da yatıyor. Bedeni sağ yanına çevrilmiş ve dizleri bükülmüş. Arkeologlar, bu kadının yanında küçük bir seramik kap, bir tarak ve kırık bir kemik buldu.
Bu insanların birbirleri ile nasıl bağlantılı olduğu belirsiz, ama yapılacak DNA analizi, aile bağları olup olmadığını ortaya koyabilir.
Tagar kültürü, MÖ 8. ila 3. yüzyıllar arasında yaklaşık 500 yıl devam etti, bozkır, orman-bozkır ve dağ eteklerinin karışımı bir arazi olan Minusinsk Havzası boyunca yayıldı.
Arkeologların önünde uzun bir yol var. 2019’da yapılan araştırma sonuçları, 10’dan fazla arkeolojik bölgeyi ortaya çıkardı. Bunların 9’u doğrudan demiryolu geliştirme bölgesinde yer alıyor. Bu kazı, ilgili bölgelerden yalnızca biri.
Live Science. Laura Geggel. 1 Ekim 2020.
You must be logged in to post a comment Login