Antik Peru’nun Pachacamac İdolü, İspanyol işgalinden önce neredeyse 700 yüz yıl boyunca ibadet edilen çok renkli ve sembolik bir kutsal simgeydi.
Pachacamac İdolü, 15-16. yüzyıllar arasında Peru’nun 31 km güneyinde yer alan ve İnka mabedi Pachacamac arkeolojik kompleksinde bulunan sembolik olarak oyulmuş ahşap bir heykel.
İdolün 1533’te İspanya’nın işgali sırasında hasar gördüğü ve özgünlüğünün ve antik çağdaki detaylarının belirsiz olduğu biliniyor. Ayrıca bu idolün, Eski Dünya Antik Çağında yaygın bir uygulama olan sembolik olarak boyanıp boyanmadığı araştırılmamıştı.
(Göbeklitepe ve Shigir İdolü: Aynı Tarih, Benzer Tasvir)
Bu çalışmada Sepúlveda ve arkadaşları, kimyasal analiz yapmak için Pachacamac İdolünden ahşap bir örnek aldı. Karbon tarihleme sayesinde, Orta Horizon dönemi sırasında ahşabın kesildiğini ve muhtemelen yaklaşık 760-876 yılları arasında oyulduğunu belirleyebildiler. Bu da idolün İspanyol işgalinden önce neredeyse 700 yıl boyunca tapınım gördüğünü gösterdi.
Analizler ayrıca idole kırmızı, sarı ve beyaz renk verebilecek üç pigmentin kimyasal izlerini de tanımladı. Bu analizler, idolün sadece boyandığını değil, aynı zamanda en az üç renk ve belki de daha fazlasını gösteren çok renkli olduğunu doğruladı.
Kullanılan kırmızı pigmentin, yerel bölgede bulunmayan bir malzeme olan zincifre olması, heykelin renklendirilmesi için ekonomik ve sembolik önemini gösterdi.
(Peru’da İyi Korunmuş 1.000 Yıllık Mumya Keşfedildi)
Araştırmacılar, renklendirmenin Kolomb öncesi dönemlerin dini sembollerinin sembolik, ekonomik ve deneyimsel öneminde nadiren tartışılan bir faktör olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışmanın, Amerika’nın güneyindeki And geçmişinin kültürel uygulamalarının bilinmeyen ayrıntılarını aydınlatabileceğini belirtiyorlar.
Araştırmacılar, “Bu çalışmada, zincifrenin varlığı da dahil olmak üzere Pachacamac İdolünün çok renkliliği gösterildi.” diyor.
Makale: Marcela Sepúlveda, Denise Pozzi-Escot et al. 2020. Unraveling the polychromy and antiquity of the Pachacamac Idol, Pacific coast, Peru. Plos ONE.
You must be logged in to post a comment Login