Antik Myrleia Kentini AVM’ye Kilitleyen Kurula Soruşturma

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Antik Myrleiea kentinin üzerine AVM yapılmasına karar veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerine “görevi kötüye kullanma” suçundan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Myrleia Kentinin AVM ile 5 Senelik İmtihanı

Uludağ Ünivertsitesi’nin, Mudanya ilçesinde 2010 yılında yaptığı yüzey araştırması sırasında yoğun yerleşim izine rastladığı ve koruma kuruluna birinci dereceden sit alanı olmasını önerdiği Myrleia antik kenti, bölge koruma kurulu üyelerinin verdiği karar doğrultusunda 3. derece sit alanı seçilmişti. 2012 yılında özel bir şirket tarafından satın alınarak üzerine bir AVM yapılması planlandı.

Ancak yaklaşık M.Ö. 7 yüzyıla dayanan erken dönem mimari öğelerin, inşaat temelinin kazılma işlemi sırasında ortaya çıkması sonucu yerel halk ve uzmanlar tarafından inşaatın durdurulması istendi. İnşaat, müze ekiplerince durduruldu ve iki ay süren araştırmalar sonucunda kararda bir değişiklik olmadı: alan 3. derece sit alanı olarak bırakıldı ve inşaat tamamlandı.

Antik kentin tahribat sonucu ortaya çıkan çok ufak kısmı ise cam bir çerçevenin içine alındı ve yeni Türkiye mimarisinin geleneksel yapısı olan AVM’nin bodrum katında sergilenmeye başlandı.

Sivil Toplum Örgütleri ve Duyarlı Bölge Halkı Olayın Üzerine Gitti

Tüm bu olanların üstüne bölge halkı Myrleia antik kenti için bir platform oluşturdu. Yerel halka destek veren sivil toplum kuruluşları ile yapılan eylemler büyüdü ve tartışmalı karar bölge cumhuriyet başsavcılığına götürüldü. Değerlendirmeye alınan itiraz sonucu savcılık, bölge koruma kurulu üyelerinin “görevi kötüye kullanma” suçundan cezalandırılıp, adlarına kamu davası açılması için bir iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. Savcılık, şüpheli olarak nitelendirdiği zanlıların “atılı suç” işlediklerini ve tek tek cezalandırılmaları gerektiğini belirtti.

2013 yılında, kültür ve turizm bakanlığına yapılan itiraz sonucu bakanlık, koruma kuruluna soruşturma izini vermiş ancak karar Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi durumunda, suçluların alacakları ceza, bu gibi pek çok olaya örnek teşkil edebilir. Ancak maalesef ki, bu topraklarda yaşayan halkın ve devlet kurumunun bilinç seviyesinde bir değişiklik olmadığı takdirde, birkaç duyarlı insanın canla başla verdikleri uğraşlar hep boşa gidecek. Her türlü hukuksuzluğun yine hukuk çerçevesi ile korunduğu Türkiye’de kadim Anadolu tarihi, “yenilenme” olarak bahsedilen tahribin ve rantın altında ezilecek.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply