Osiris’in Mezarının Antik Kopyası Bulundu

Arkeologlar Mısır’ın Teb şehrindeki Şeyh Abd el-Kurna mezarlığında inanılmaz bir keşif yaptılar. Mısır Antik Eserler Bakanlığı ile İspanyol ve İtalyan arkeologlardan oluşan ekip, Osiris’in efsanevi mezarının, aynen efsanelerde anlatılan özelliklere sahip dev bir eski reprodüksiyonunu buldu. Merdiven şaftları ve odalarıyla anlatılanın aynısı olan mezar kompleksinin içinde Osiris’in oyulmuş bir betimlemesi ve bıçaklar tutan bir iblis kabartması görülüyor.

Mezar, Osiris’in efsanelerde anlatılan mezarının bütün özelliklerine sahip ve Luksor’da firavun Seti’nin emriyle inşa edilen Osireion yapısının daha küçük bir versiyonu şeklinde. Araştırmacılar Osiris öğeleri içeren diğer mezarlarla yapılan karşılaştırmalar sonucu, bu mezarın 25. Hanedan yani MÖ. 760-656 zamanına tarihlendiğini düşünüyor.

Mezar Kompleksinin Özellikleri ve Osiris Sembolizmi

Mezar kompleksi beş büyük sütun tarafından desteklenen bir kabul salonundan oluşuyor. Ana odanın kuzey duvarından, bir merdivenle Osiris oymasının bulunduğu mezar bölümüne iniliyor. Yeraltı Tanrısı Osiris’in oyması, ortada bulunan kubbeli bir tapınakta bulunuyor. Bu tapınağın batısındaki mezar odasında bıçaklar tutan iblislerin görüldüğü bir duvar kabartması var. Ekibin başındaki Arkeolog Maria Milagros Alvarez Sosa, iblislerin ölünün bedenini korumak için bu odada olduğunu söyledi.

Mezar kompleksinin girişi

 

Mezar kompleksi, soyluların mezarlarının bulunduğu Soylular Vadisi’nde bulundu. Soylular Vadisi’nde 15’ten fazla yüksek rütbeli eski Mısırlı memurun mezarı kazıldı. Yukarı Mısır Antik Eserler Departmanı Müdürü Abdül-Hakim Karar “Bu mezar ‘Kampp-327’nin bitmemiş mezarı içinde bulundu. Mezarın merkezinde Osiris’in bir tapınakta oturan heykeli var. Bu heykelin karşısında ise, daha sonra 6 metrelik bir merdivenle daha da derindeki bir odaya bağlanan, 9 metrelik bir merdivenle ulaşılan bir oda var. Merdivenlerle ulaşılan bu odalar hala toprakla dolu ve daha kazılmadı” diyerek mezarı anlattı.

Mezar Kompleksinin Skeci

 

Osiris sembolizmi mezar kompleksinde oldukça belirgin. Biri daha aşağıdaki “öbür dünyaya”, diğeri de daha yukarıdaki Osiris heykeline giden merdivenler Osiris’i simgeleyen özelliklerden. Osiris heykelinin etrafındaki boş koridor su kanalını simgelerken, Osiris heykeli de kendi adasında izole olarak duran Osiris’i gösteriyor. Mezar odasının da tam bu Osiris heykelinin altında olması, ölen kişiyi bir kez daha Osiris’le bağdaştırmaya yönelik.

Mezar kompleksinin bir kısmı 1880lerde Arkeolog Philippe Virey tarafından keşfedilmişti ama kompleksin tamamının kazılar sayesinde ortaya çıkarılması çok yeni bir gelişme. Kompleksin daha kazılmayan odaları da gelecek sonbaharda ortaya çıkarılacak.

Osiris’in Efsanesi

Solda Osiris, ortada Horus, ve sağda İsis

 

Eski Mısır mitolojisinde Yeraltı Tanrısı Osiris, erkek kardeşi Kaos Tanrısı Set tarafından öldürülür. Set, Osiris’i bir tabuta kapatır ve tabutu Nil Nehri’ne atar. Osiris’in tabutu daha sonra Set’in kızkardeşi ve Osiris’in karısı Büyü Tanrıçası Isis tarafından bulunur. Set, bu sefer Osiris’in vücudunu parçalara ayırır. İsis bütün parçaları toplar ve Osiris’in vücudunu tekrar bir araya getirir. Osiris bu şekilde yeraltı dünyasına geçer ve Yeraltı Tanrısı olur.

Isis, Osiris’in vücudunu bir araya getirirken, bir yayın balığı tarafından yendiği için fallus’unu (erkeklik organı) bulamaz. İsis altından bir fallus yapar ve Osiris’i bir anlığına tekrar hayata döndürür, Osiris tekrar ölmeden önce de ondan hamile kalır.

İsis, daha sonra yeni başlangıçların sembolü ve kötü niyetli Set’in sonunu getiren tanrı olan Horus’u doğurur.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply