Antik Mısır mezarında keşfedilen 3.200 yıllık peynirin, şimdiye kadar bulunan en eski katı peynir olduğu düşünülüyor.
Genellikle peynirlerin lezzeti yıllanma ile artar, ancak bu Antik Mısır mezarında keşfedilen peynirlerin dikkat çekici yanı değil. Antik Mısır mezarında keşfedilen peynirin, şimdiye kadar bulunan en eski katı peynir olduğu düşünülüyor.
(İsviçre Alpleri’nde Peynir Yapımı 3000 Yıl Öncesine Dayanıyor)
MÖ 13. yüzyılda Mısır’da Memphis’in valisi olan Ptahmes’in mezarı ilk olarak 1885 yılında ortaya çıkarıldı. Yıllar içinde sürüklenen kumların altında kaybolduktan sonra 2010 yılında yeniden keşfedildi ve arkeologlar birkaç yıl sonra bu alanda kırık kavanozlar buldu. Kavanozlardan biri, katılaşmış beyazımsı bir içeriğin yanı sıra kavanozu kaplayan veya içeriğini korumak için kullanılmış olan tuval bir kumaş parçası içeriyordu. Enrico Greco ve meslektaşları buun ne olduğunu belirlemek için beyazımsı maddeyi analiz etmek istedi.
Numuneyi çözdükten sonra araştırmacılar protein bileşenlerini saflaştırdılar ve sıvı kromatografi ve kütle spektrometresi ile analiz ettiler. Bu tekniklerle tespit edilen peptitler, numunenin inek sütü ve koyun veya keçi sütü ile yapılan bir süt ürünü olduğunu gösterdi. Kanvas kumaşın, bunun bir sıvıdan ziyade bir katı madde içermek için uygun olduğunu ve diğer spesifik belirteçlerin olmaması, süt ürününün katı bir peynir olduğu sonucunu destekledi.
(Bilinen En Eski Peynir 3800 Yıllık Bir Mumyanın Yanında Bulundu)
Gıda örneğindeki diğer peptitler, bruselloza neden olan bir bakteri olan Brucella melitensis ile kontamine olduğunu gösterdi. Bu potansiyel olarak ölümcül hastalık, hayvanlardan insanlara, tipik olarak pastörize edilmemiş süt ürünlerini yemekten geçebiliyor. Ekibin ön analizi doğrulanırsa, örnek hastalığın en erken rapor edilen biyomoleküler kanıtı tespit edilmiş olacak.
Science Daily. 15 Ağustos 2018.
Makale: Greco, E., El-Aguizy, O., Ali, M. F., Foti, S., Cunsolo, V., Saletti, R., & Ciliberto, E. (2018). Proteomic Analyses On an Ancient Egyptian Cheese and Biomolecular Evidence of Brucellosis. Analytical chemistry.
You must be logged in to post a comment Login