Antik Dünyanın En Büyük Taş Bloğu Baalbek’te Bulundu

Lübnan’da yer alan Baalbek’te yapılan kazılarda antik çağa ait 1650 tonluk yekpare taş blok bulundu.

antik dünya taş bloğu baalbek

Geçtiğimiz yaz Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Oryantal Departmanı, Lübnan’daki Baalbek/Heliopolis’te kazı yapmıştı ve fotoğrafta görülen, tamamı açığa çıkartılmış “Hamile Kadın Taşı” anlamına gelen “Hajjar al-Hibla” adlı yekpare taş bloğu bulmuştu. Buna benzer 20 metre uzunluğundaki taş bloklar, aynı zamanda yine Baalbek’teki devasa Jupiter Tapınağı’nda da bulunmuştu.

Hajjar al-Hibla adlı taş blok, milattan önce 27 yılına tarihleniyor ve Lübnan’daki antik Heliopolis, diğer adıyla Güneşin Kenti’nin taş ocağında bulundu. Birkaç ay önce Alman Enstitüsü’nün yine taş ocağında yaptığı kazılarda ise bu sefer fotoğrafın sağında yer alan Hajjar al-Hibla’dan bile daha büyük bir yekpare taş blok günyüzüne çıktı. Hala bir kısmı toprak altında bulunan bu taş blok 19.6 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 5.5 metre yüksekliğinde. Ağırlığı ise tamı tamına 1650 ton. Dolayısıyla bu boyutlarla ve bu ağırlıkla antik dünyanın en ağır yekpare taş bloğu olarak anılmaya başlandı. Hajjar el-Hibla adlı taş blok ise 1000 ton civarındaydı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü konu hakkında: “Bloğun pürüzsüzlüğü; bloğun herhangi bir kesim işlemi yapılmadan taş ocağından olduğu gibi taşınarak kullanılmak için yapıldığını gösteriyor” dedi.

Antik Dünyada Bu Taş Blokların Nasıl Taşındığı Hala Bir Sır

Taş bloğu bulan takım, Jeanine Abdul Massih gözetiminde antik dünyaya ait madencilik teknikleri ve taşıma işlemlerine dair araştırmalar yapıyordu. Arkeologlar bu taş blokların en az MÖ. 27 yılına tarihlendiğini düşünüyor. Taş bloklar, Baalbek henüz bir Roma kolonisiyken, 2. yüzyıla kadar sürecek olan üç büyük tapınak inşaası sırasında yapılmış olmalılar. Devasa Jüpiter Tapınağı’nın podyumunun yapım aşamasında kullanılmaları muhtemeldi. Tapınağın günümüze kadar kalan kısımlarında bile altı adet devasa sütun ve 27 adet bazıları 1000 tona kadar ulaşabilen dev kireçtaşı bloklar bulunuyor. Bu muhteşem taş blokların tapınağın inşası sırasında nasıl taşındığı ise hala bir sır. Bazı iddialara göre bu blokların, Heliopolis’i MÖ 334’te kuran Büyük İskender’den bile önce yapıldığı söyleniyor.

Yeni bulunan bu taş bloğun ise muhtemelen tapınakta kullanılmak için yapıldığı, fakat taşımaya uygun olmadığı için taş ocağında bırakıldığı düşünülüyor. Daha öncesinde bulunan Hajjar al-hibla’nın ise tek bir kenarından taşın kalitesinin iyi olmadığının anlaşılması üzerine, kullanılmadan ocakta bırakıldğıı öne çıkan görüşler arasında. Bazı arkeologlar, muhtemelen taş bloğun taşıma esnasında çatladığını ve orada bırakıldığını düşünüyor. İlerleyen zamanlarda başka büyük blokların da aynı problemi yaşayıp yaşamadığı ise kazı ekibi arasında merak konusu.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply