Antik DNA, Mariana Adaları Halkına Dair Bilgiler Veriyor

Batı Pasifik’teki Mariana Adaları’na ulaşmak için insanlar, 2.000 kilometreden fazla açık okyanusu geçmişti. Aynı zamanda bu yolculuğu, eşit derecede uzun bir diğer deniz yolculuğundan yaklaşık 2.000 yıl önce yapmışlardı.

Arkeolog Mike T. Carson iskeletlerden birinin ilk ortaya çıkarılması sırasında C: Hsiao-chun Hung

Bu insanlar Marianas’a yaklaşık 3.500 yıl önce, Polinezya’nın ilk yerleşiminden biraz daha önce yerleştiler.

Almanya Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan yazar Irina Pugach, ‘’Polinezya yerleşimi hakkında Mariana Adaları’ndaki yerleşim için bildiklerimizden daha fazlasını biliyoruz.’’ diyor.

Araştırmacılar, insanların Marianas’a nereden geldiklerini ve şu anki Mariana Adalıları olan Chamorro’nun atalarının Polinezyalılarla nasıl ilişkili olabileceğini öğrenmek istediler.

(Polinezya’ya Yerleşen İlk İnsanlar Asya’dan Geldi)

Bu soruları yanıtlamak için araştırmacılar, Guam’ın kuzeyindeki Ritidian Beach Mağaraso bölgesinde yaklaşık 2.200 yıl öncesine dayanan ilk iskeletten antik DNA verileri elde ettiler.

Pugach, ‘’Bu eski iskeletlerin soyunun Filipinler ile bağlantılı olduğunu bulduk.’’ diyor.

Kuzey Guam, Mariana Adaları’ndaki Ritidian Plajı Mağarası alanının dışındaki kazı çalışması alanı C: Hsiao-cun Hung

Guam Üniversitesi Mikronezya Alan Araştırma Merkezi’nde arkeolog olan ortak yazar Mike T. Carson ise, ‘’Bu bulgular, dilbilimsel ve arkeolojik çalışmalardan ortaya çıkan tabloyu güçlendirerek, Marianas’ın ilk yerleşimcileri için Güneydoğu Asya kökenli bir adaya işaret ediyor.’’ diyor. 

Pugach, ‘’Aynı zamanda, Batı Pasifik bölgesindeki Vanuatu ve Tonga’dan antik Guam iskeletleri ile erken Lapita bireyleri arasında yakın bir bağlantı buluyoruz diyor ve ekliyor, ‘’Bu, Marianas ve Polinezya’nın aynı kaynak popülasyondan kolonize edilmiş olabileceğini gösteriyor ve Marianaların Polinezya’nın nihai yerleşiminde rol oynaması olasılığını artırıyor.’’ 

(Polinezyalılar ve Amerika Yerlileri 800 Yıl Önce Temas Kurmuş)

Araştırmacılar, yeni sonuçların ilginç yeni bilgiler sunmasına ve Guam’daki ilk insan yerleşiminden yaklaşık 1400 yıl sonrasına ait yalnızca iki iskelete dayandığına dikkat çekiyorlar.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden kıdemli yazar Mark Stoneking, ‘’Guam halkı ve Okyanusya’daki bu tür ücra takımadaların yerleşimi için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.’’ diyor.


Max Planck Society. 22 Aralık 2020.

Makale: Pugach, I., Hübner, A., Hung, H. C., Meyer, M., Carson, M. T., & Stoneking, M. (2020). Ancient DNA from Guam and the Peopling of the Pacific. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(1).

İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi mezunu. Aynı okulda Tarihöncesi Arkeolojisi bölümünde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login