Balıkesir’de Kazdağları’nın eteklerinde bulunan Antandros Antik Kenti’nde, MÖ 4. yüzyıla ait Kibele heykelciği ortaya çıkarıldı.
Antandros Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, MÖ 4. yüzyıla ait, baş kısmı olmayan bir Kibele heykelciği bulundu.
Ege Üniversitesi’nden Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros Antik Kenti’nde, bir Roma villasının duvarlarında duvar taşı olarak kullanılmış bir heykel bulduklarını belirtiyor.
30 cm boyunda ve mermerden yapılmış heykelcik, maalesef tam olarak korunmuş durumda değil. Heykelciğin baş kısmı ise yok. Ancak kazı ekibine göre, günümüze ulaşan kısmına dayanarak bunun bir Kibele heykeli olduğu anlaşılıyor.
(İlgili: Balıkesir’de, Antandros Antik Kenti Yakınlarında Mezarlar Bulundu)
Prof. Dr. Polat, Kibele’nin İda Dağı (Kazdağları) Antandros için çok önemli bir tanrıça olduğunu söylüyor.
“Kazdağları bilindiği gibi muhteşem bir doğa, muhteşem bir yaban hayatı ve bunun koruyucusu olarak da Kibele, kaçınılmaz bir görev üstleniyor. Biz antik kaynaklardan ‘Kibele İdean’ diye kültür olduğunu biliyoruz. Yani İdalı Kibele. Biz bunun burada var olduğunu bildiğimiz bu külte ait bir heykelciği ilk kez ele geçirdik. Bu açıdan önemli.”
Tahtta oturur vaziyetteki Kibele heykelciğinin iki yanında aslan figürleri var ve kucağında da bir başka aslanın sarı bölümü korunmuş.
“Troya düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt aramak için yola çıkan Aeneas, gemilerini yapmaya bölgeye geldiğinde Kibele’nin kendi kutsal koruluğundan Aeneas’a ağaç kesip gemilerini yapma izni verdi ve onun koruması altında yola çıktılar. O açıdan Kibele İdaean, kendileri için de çok önemli ve bunun bir kanıtı olarak da bu heykelcik Antandros için çok değerli.”
Antandros Antik Kenti, Edremit’in Altınoluk Mahallesi’ne 2 km uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kenti. Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan kentin kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troya Savaşı’nın öncesine kadar uzanıyor. MÖ 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen antik kentin adı, Atina ile Sparta arasında MÖ 431 yılında başlayan ve MÖ 404 yılında sona eren Peloponnesos Savaşları’nda sıkça geçiyor.
Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı düşünülen ve Roma şehrinin efsanevi kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros Antik Kenti mozaikleriyle ünlü. MÖ 7-2. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılan nekropolde, lahit mezarların yanı sıra kremasyon (ölü yakma) ve direk toprağa gömü şeklinde birçok gömü yapıldığı görülüyor. Bu mezarlardan çıkarılan mezar hediyeleri, Balıkesir Müzesi’nde sergileniyor. MS 1. yüzyıla tarihlenen ve duvarlarında fresk bulunan, taban döşemeleri mozaikli bir zengin evi de buluntular arasında.
You must be logged in to post a comment Login