Antalya’da Mısır Kraliçesinin Betimlendiği Yüzük Bulundu

Antalya’daki Patara Antik Kenti’nde ortaya çıkartılan 2.300 yıllık yüzük mühürde, Mısır kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin betimi bulundu.

Patara Antik kentinde bulunan yüzük mühürdeki Mısır kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin portresi.

Antik Mısır Kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin günümüze kadar ulaşan ayrıntılı portresi, Patara Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 2.300 yıllık bir yüzük mühürde bulundu.

Trakya ve Makedonya kraliçesi Arsinoe, aynı zamanda küçük kardeşi olan Kral II. Ptolemaios Philadelphus’un eşiydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan ’12 Aylık Kazılar’ projesinin ilk 20 kazısı arasına alınan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti’ndeki kazılar Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında devam ediyor.

Mısır kraliçesinin portresi

Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik Kenti’nde bu yıl yürütülen kazılarda, Patara’ya 100 yıl boyunca adını veren Antik Mısır Kraliçesi II. Arsinoe’nin portesinin bulunduğu yüzük mühür bulundu.

(Patara Antik Kenti’nde 1.000 Yıllık Viking Kılıcı Bulundu)

Yüzük mühürdeki portre, II. Arsinoe’nin günümüze ulaşan en iyi ve detaylı portresi olarak nitelendiriliyor. Yine Tepecik mevkiindeki kazılarda bulunan çömlek parçası ise bu bölgede bir yerleşim olduğunun kanıtı oldu.

Kazı Başkanı Havva İşkan Işık, Patara Antik Kenti’nin Tepecik mevkiinde bulunan Mısır hanedanlığı Ptolemaioslara ait garnizon ve yerleşim kazılarında bulunan Mısır Kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin portresini taşıyan yüzük mühürün, 2300 yıllık geçmişe sahip olduğunu söylüyor.

II. Arsinoe sikkesi, kardeşi II. Ptolemaios Philadelphus’un döneminde basıldı. Fotoğrafta başka bir yerde bulunmuş bir sikke görülüyor.

Prof. Dr. Işık, MÖ 285-246 arasında Antik Mısır’ın ikinci kralı olarak Aristoteles’in kitaplarını satın alarak İskenderiye Kütüphanesi’ni genişleten II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin bugüne kadar bu denli detaylı bir portresinin bulunmadığı belirtiyor.

II. Ptolemaios’un, Patara’yı ele geçirdikten sonra, Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan kente karısı II. Arsinoe’nin adını verdiğini belirten Prof. Dr. Havva İşkan Işık, kentin 100 yıl boyunca bu isimle anıldığını söylüyor.

Karanlık Döneme ait bir yerleşim

Patara Antik Kenti’nde bulunan MÖ 1100- 1050 tarihli çömlek parçasının ise ‘Karanlık Dönem’ olarak adlandırılan dönemi aydınlattığına dikkati çeken Prof. Dr. Işık, “Bulunan çömlek parçasıyla birlikte Patara Limanı’na hakim Tepecik’te bir yerleşim olduğu kesinlik kazandı.” diyor.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login