Amphipolis’te Neler Oluyor? dosyamızda anlattığımız muhteşem mezarın girişleri Romalılar tarafından kapatılmış olabilir.
Amphipolis’te hem karyatidlerin (kadın şeklindeki mimari destek heykelleri), hem de kadın başlı sfensklerin önü önce taşla örülmüş, sonra da yakındaki Strymon nehrinden getirilen kumlarla doldurulmuş. Kemerli tavandaki deliklerin defineciler tarafından değil, odaya kum doldurmak amacıyla, girişlerin kapatılmasından sonra açıldığı anlaşıldı.
Mimar Michael Lefantzis, mezarın Roma döneminde kapatıldığını bildirdi. Örülen duvar da anıtın başka bir yerinden getirilen taşlarla yapılmış. Romalılar tarafından kapatılması mezarın birkaç yüzyıl boyunca açık kaldığı anlamına geliyor. Fakat birkaç küçük detay, mezarın sadece kısa bir süre açık kaldığı iddiasını destekler gibi. Bunlardan ilki, mezarın dışarı açık olan, yani sfenkslerin olduğu bölümündeki boyaların, mezarın iç bölgelerindeki boyalar kadar iyi korunmuş olması.
Diğer bir detay da girişleri kapatmak için örülen duvarların harçsız yapılması. Bu Helenistik dönemde çok görülen bir uygulama olmasına karşın, Romalıların hemen hemen hiç yapmadığı bir şeydi. Romalılar neredeyse her zaman taşların arasında harç kullanırdı.
En son detay ise iç odalarda yürüme ya da kullanma nedeniyle oluşan pek fazla hasar olmaması. İçerideki küçük bir basamakta yüzyıllar boyunca kullanılan bir yerden beklenecek olan hasardan çok daha az hasar tespit edildi. Basamağın kenarında küçük kırıklar olmasına rağmen bir çok kısmı da kırılmamış. Ayrıca uzun süre kullanılan basamakta yumuşak bir eğim de oluşurdu.
Bahsedilen basamağın da görüldüğü yukarıdaki resimde ayrıca kırmızı çimento içine mermer parçaları döşenerek yapılmış taban da görülüyor. Eğer mezar çok ziyaret edilseydi, hem bu tabanda hem de bir sonraki odadaki mozaiğin üstünde, insanların daha çok yürümesi gereken bölgelerde de bir hasar görmemiz gerekirdi. Ama resimde de gördüğünüz üzere tabanın her tarafı oldukça iyi korunmuş; bazı bölgelerin daha fazla zarar gördüğü pek söylenemez.
İkinci odadaki mozaiğin ortasında bir delik olduğu da gerçek, fakat bu delikteki bazı gevşek parçaların yerinde bulunmuş olması, bu hasarın kapatılma sırasında ya da hemen öncesinde ortaya çıktığını gösteriyor. Ayrıca bu delik dışında, mozaikte genel olarak da pek hasar görmüş olduğu söylenemez. Buyrun siz de bakın:
Yine de, eğer Amphipolis’te Roma dönemine ait herhangi bir buluntu bulunursa, bu mezarın büyük ihtimalle Roma döneminde kapatıldığı anlamına gelecek. Bu durumda mezarın çok az ziyaret edildiğine dair görülen yukarıdaki kanıtlar, mezarın önce kapatıldığı, bir ara açıldıktan sonra tekrar kapatıldığı anlamına gelebilir.
Jeofizik Tarama Sonuçları Belli oldu
Yeni çıkan Jeofizik taramaları sonuçlarına göre, Kasta Tepesi’nde insan müdahelesi oldukça az. İnsan yapımı set, tepenin sadece küçük bir parçasıymış. Jeofizik çalışmaları sayesinde gelecekte yapılacak arkeolojik çalışmalarda incelenebilecek bölgelerin belirlenmesi bekleniyor.
You must be logged in to post a comment Login