Bartın’ın Amasra ilçesindeki UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde bulunan Amasra Kalesi burçlarının bir kısmı, oluşan derin çatlakların ardından yıkıldı.
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, kale surlarının yıkılma tehlikesi olduğunu belirtirken, Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ise kalenin restorasyonu için proje hazırladıklarını söyledi.
Roma döneminde yapılan Amasra Kalesi, Kaleiçi Mahallesi’ni, Kemer Köprü ile adacık üzerinde kurulu bulunan Boztepe Mahallesi’ne bağlıyor. İki mahalleye yayılan kalenin duvarları ve burçlarında, 2012 yılından itibaren derin çatlaklar ve yarıklar oluşmaya başladı.
(Amasra’daki Kurtarma Kazılarında 20 İskelet Bulundu)
Kalenin Boztepe Mahallesi kesiminde kalan yaklaşık 100 metre uzunluğundaki ve 17 metre yüksekliğindeki burçları ile duvarlarındaki çatlaklar, zamanla kalenin diğer bölümlerine de yayılmaya başladı. 2014 yılında İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje ile kale surlarının 30 metrelik bölümünde restorasyon çalışması yapıldı. Restore edilmeyen diğer 70 metrelik bölümün bazı yerlerinde ise aradan geçen sürede yıkılmalar meydana geldi.
Amasra Belediye Başkanı Timur, 2013 yılının Temmuz ayında, ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ olarak UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan kale surlarının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Kalede yapılan restorasyon çalışmasının yetersiz olduğunu dile getiren Timur, şunları söyledi:
“Amasra Kalesi, arkeolojik açıdan çok önemli eserler barındırıyor. Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş, zaman zaman tadilatlar görmüş. Kaleiçi ve Boztepe mahallelerini çevreleyen, toplam uzunluğu 2.000 metre olan kale surlarında zaman zaman küçük tadilatlar ve restorasyonlar yapıldı. En son, 2017 yılında surlarımızda temizlik ve kalenin bazı çöken yerlerinde onarımlar yapıldı; ancak bu yetersiz kalıyor. Kalemiz, zamana ve hava olaylarına yenik düşmeye başladı. Zaman içinde bu çatlaklar ve yıkılmaların artmaya başladığını görüyoruz. Bunun tamamında köklü bir restorasyona ihtiyaç olduğu görünüyor. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bu tarihi yapının gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma yapması gerekiyor.”
(Tarihi Amasra Kalesi’nin Duvarlarına Sprey Boya ile İsimler Yazıldı)
Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri Kayış ise kalenin bazı kesimlerinde çatlaklar olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “2014 yılında, kalenin acil olan yerlerini tespit ederek, parasal kaynak bularak onardık. 2017 yılında da kale duvarlarının çoğu bölümündeki var olan ağaçların temizliği ve taşların onarımını yaptık. Şimdi arkadaşlarımız, yeni bir proje hazırlayarak, bizlere miras Amasra Kalemizin onarımı için proje hazırlayarak, en kısa zamanda köklü bir tamirat ve restorasyonunu yapacağız” dedi.
Roma Döneminde yapılan Amasra Kalesi, Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar zamanında büyük onarımlar gördü. Sormagir ve Zindan Kalesi adında iki ana kütleden oluşuyor. Boztepe’deki Sormagir kalesi “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanıyor. Kalenin Kuzeydoğu kesiminde Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman Kapısı, güneyinde Zindan Kapısı bulunuyor. Sormagir Kalesine, Kemere Köprüsüne bitişik “Karanlık Yer” olarak bilinen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Küçükliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki katlı kapıdan çıkılıyor.
(Zonguldak’ta Bulunan 1000 Yıllık Komutanın Yüzü Canlandırıldı)
Amasra Kalesi’nin kuzeydoğu- güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65 metre üzerinde 8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu ise 300 metre ve Kemere Köprüden itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu 200 metre.
Sormagir Kalesinin kapıdan batıya doğru uzanan surları ile doğu ve kuzeydoğusunu çevreleyen surların birçoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 metrelik bir kısmı ise hala ayakta.
DHA
Pazırık Kuğusu: Evrenin Yaratılışıyla İlişkili 2.400 Yıllık Bir Figür
Kudüs’teki 1.200 Yıllık Çömlekte Bir Kedinin İzleri Keşfedildi
Eski Toplumlardan Sıcaklarda Evleri Serin Tutmak için Beş Ders
You must be logged in to post a comment Login