Eski Mısır’dan kalma ‘Altın Çocuk’ mumyasına yapılan Bilgisayarlı Tomografi taramaları, 49 gizli muskayı ortaya çıkardı.
Eski Mısır’a ait “Altın Çocuk” adı verilen mumyanın inanılmaz derecede ayrıntılı bilgisayarlı tomografisi, çoğu altından yapılmış 49 muskadan oluşan gizli eserleri ortaya çıkardı.
Genç mumya, mumyanın lahitinde bulunan yaldızlı bir baş maskesi de dahil olmak üzere göz kamaştırıcı zenginlik gösterisi nedeniyle “altın çocuk” takma adını aldı. Araştırmacılar, yirmi yaş dişleri henüz çıkmadığı için bu kişinin öldüğünde 14-15 yaşlarında olduğunu düşünüyorlar.
(İlgili: Mısır’da 16 Metre Uzunluğunda Papirüs Bulundu)
Altın Çocuk ilk olarak 1916’da güney Mısır’daki bir mezarlıkta ortaya çıkarıldı ve o zamandan beri Kahire’deki Mısır Müzesi’nin bodrum katında saklanıyor. Mumya, Yunanca yazıtlı bir dış tabut ve bir iç ahşap tabut olmak üzere iki tabutun içine konmuştu.
Araştırmacılar, taramaları analiz ederken, 21 farklı şekil ve boyuttan oluşan düzinelerce muskanın stratejik olarak vücudunun üzerine veya içine yerleştirildiğini buldu.
Bunlar arasında çocuğun sünnetsiz penisinin yanında bir muska, göğüs boşluğuna yerleştirilmiş altın bir bok böceği (Skarabe) ve ağzın içinde altın bir dil vardı.
Açıklamaya göre mumya aynı zamanda bir çift sandalet giyiyordu ve vücuduna eğrelti otlarından bir çelenk asılmıştı.
Araştırmanın baş yazarı ve Mısır’daki Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde radyoloji profesörü olan Sahar Saleem, “Bu mumya, Mısır’ın Ptolemaios döneminde ölüm ve öbür dünya hakkındaki inançlarının bir vitrini niteliğinde.” diyor.
Araştırmacılar, yalnızca mezar eşyalarına dayanarak mumyanın gerçek kimliğinden emin olmasa da, onun yüksek sosyoekonomik statüye sahip olduğunu düşünüyorlar.
Muskalar öbür dünyada önemli roller üstleniyordu.
Saleem, “Eski Mısırlılar muskaların gücüne inanıyorlardı… Bunlar, korunmak ve yaşayanlar ile ölüler için özel yararlar sağlamak için kullanılıyordu.” diyor.
“Modern bilimde bu, enerji ile açıklanıyor. Farklı malzemeler, şekiller ve renkler (örneğin kristaller), vücut üzerinde etkisi olabilecek farklı dalga boylarında enerji sağlar. Muskalar eski Mısırlılar tarafından yaşamları sırasında da kullanılmıştı. Mumyalayıcılar, ölü bedeni canlandırmak için mumyalama sırasında muskalar yerleştirdiler.”
Saleem’e göre örneğin, genç mumyanın dili, ölen kişinin konuşmasını sağlamak için altınla kaplandı ve sandaletler, ölen kişinin öbür dünyada mezardan çıkmasını sağlamak içindi.
Bununla birlikte, özellikle bir muska Saleem’in dikkatini çekti: gövde boşluğuna yerleştirilmiş altın bir bok böceği. Bir üç boyutlu yazıcı kullanarak onun bir kopyasını oluşturmaya başladı.
Saleem, “Özellikle üç boyutlu olarak yazdırdıktan ve onu ellerimde tuttuktan sonrası gerçekten inanılmazdı. Sırtında, rahiplerin çocuğu yolculuğu sırasında korumak için yazdıkları yazıları ve büyüleri temsil ediyor olabilecek oyulmuş işaretler vardı. Bok böcekleri, eski Mısırlılarda yeniden doğuşu simgeliyor ve diskoid (disk biçimli) bir böcek biçimindeydi.” diyor.
Bok böceği yaklaşık 4 santimetre boyundaydı ve ölülere öbür dünyada rehberlik etmeye yardımcı olan önemli bir eski Mısır metni olan “Ölüler Kitabı”ndan yazılarla donatılmıştı.
Saleem, “Bu, ölen kişinin yargılanması ve kalbin Maat’ın (gerçeğin tanrıçası) tüyüne karşı tartılması sırasında öbür dünyada çok önemliydi.” diyor.
“Bok böceği, ölen kişinin aleyhine tanıklık etmemek için yargı gününde kalbi susturdu. Mumyalama sırasında vücut herhangi bir nedenle bu önemli organdan mahrum kalırsa kalbin yerini alması için gövde boşluğuna bir bok böceği yerleştirildi.”
Live Science. 24 Ocak 2023.
Makale: Sahar N. Saleem et al. 2023. Scanning and three-dimensional-printing using computed tomography of the “Golden Boy” mummy. Frontiers of Medicine.
You must be logged in to post a comment Login