Almanya’da 3.000 Yıllık Ahşap Dilek Kuyusu Bulundu

Bavyera’daki Tunç Çağı dilek kuyusunda bulunan objeler arasında iyi korunmuş çömlekler, mücevherler, boncuklar ve bir hayvan dişi var.

Almanya’nın Bavyera bölgesindeki arkeologlar, Tunç Çağı’na tarihlenen 100’den fazla eserle dolup taşan 3.000 yıllık bir ahşap dilek kuyusu ortaya çıkardılar.

İnsanların madeni para atıp dilek dilediği günümüzün dilek kuyularının aksine, bu kuyudaki eşyalar, şu anda Bavyera’nın Germering kasabası olan yerde “ritüel amaçlar” için yerleştirilmişti.

(İlgili: Çekya’da 7.000 Yıllık Ahşap Su Kuyusu Bulundu)

Yapılan açıklamaya göre eserler, özel günler için kullanılan ve “basit günlük çanak çömlek” olmayan çok sayıda dekoratif kase, fincan ve tencere de dahil olmak üzere 70’den fazla iyi korunmuş kil kap içeriyordu.

Arkeologlar ayrıca iki düzineden fazla bronz cüppe iğnesi, bir bilezik, dört kehribar boncuk, iki metal spiral, bir hayvan dişi ve bir tahta kepçe buldular.

Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi’nden arkeolog Jochen Haberstroh, “Bir kuyunun 3.000 yıldan fazla bu kadar iyi korunması son derece nadir gerçekleşir.” diyor.

“Kuyunun ahşap duvarları tabanda tamamen korunmuş ve kısmen hala yeraltı suyu barındırıyor. Bu durum, şu anda daha yakından incelenmekte olan organik malzemeden yapılmış buluntuların iyi durumunu da açıklıyor. Bunun bize o dönemde yerleşimcilerin günlük yaşamları hakkında daha fazla bilgi sağlayacağını umuyoruz.”

Araştırmacılar, yalnızca eserlerin mükemmel bir şekilde korunmasına dayanarak, buradaki sakinlerin objeleri muhtemelen “kült ritüelleri” için sunduğunu ve günümüzün suya bozuk para atma eyleminin aksine “kuyuya indirildiklerini” düşünüyorlar.

Bavyera Devlet Anıt Koruma Dairesi genel konservatörü Mathias Pfeil, “Bu objeler, iyi bir hasat için adak olarak tasarlanmışlardı.” diyor.

Aralık ayındaki arkeolojik kazılar, bölgede bir dağıtım merkezinin inşa edilmesinden önce gerçekleştirildi.

2021’den bu yana arkeologlar, inşaat projesinin yürütüldüğü Tunç Çağı’na ve Orta Çağ’ın başlarına tarihlenen 13.500’den fazla eser ortaya çıkardı.

Dilek kuyusundan alınan nesneler şu anda Bavyera Eyaleti Anıt Koruma Dairesi’ndeki araştırmacılar tarafından inceleniyor ve bu yıl içinde eserler Germering Şehri Bilim Müzesi’ndeki koleksiyonun bir parçası olacak.


Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login