İzmir Aliağa’da binlerce yıllık Kyme Antik Kenti, liman büyütme çalışması nedeniyle yok olma tehdidi altında. Projeye tepki gösteren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, tarihi değerleri talan edecek bu projeye karşı çıkma çağrısında bulundu.
Binlerce yıllık bir antik bir yerleşim olan Kyme Antik Kenti’nin izlerinin bulunduğu Aliağa Nemrut Körfezi, yıllardır çeşitli liman şirketleriyle çevrelenmesinin yanı sıra, antik limanın konumlandığı bölge de bir başka tehlikeyle karşı karşıya.
Kyme bir yanıyla Foça Antik yerleşimine komşu bir yerleşim olarak önemli değerleri barındırırken, diğer yanıyla da Pergamon antik yerleşimine komşu olarak da dönemin yerleşme düzeninin bir parçası. Bugün, bu bölge antik limanın ve kentinin de yok olmasıyla karşı karşıya. Bir liman şirketi olan Nemport liman şirketi bölgede idari tesisler ve depo alanlarının yanı sıra, bugünlerde almaya çalıştığı ÇED izniyle, bölgeye bir liman tesisi de inşa etmek üzere.
Karaçorlu’nun Arkeofili’ye yaptığı açıklaması şekilde;
Aliağa Kyme Antik Kent limanı, çed onayı ile işgal edilmek üzere!
Duyarlılığı eksik kamuoyu koşullarında ve çed hukukunun işletilmediği ülke koşullarında sonuç alınmayan çed toplantılarına katılmak, tuzağa eşlik etmektir!
Bu amaçla; bir kez daha sorularımızı soruyoruz!
Aliağa Nemport Liman işletmesinin Liman Büyütme çalışması hakkında; doğa, toplum, bilim ve tarih temelli topluluğumuzun soruları!
1- Çevre değerlendirme raporu deniz kısmı için yapılmış mı? Deniz su üstü ve altı canlılığı ile ilgili ne tür çalışmalar yapılmış?Burada yapılacak inşaat (kazık çakma) ne tür sonuçlara neden olacak buradaki ekolojik dengeyi ne şekilde etkileyecek?
2- Mevcut liman özellikle kazı alanının bulunduğu bölge üzerinde ve mülkiyet alanlarında dalga şiddetini arttırarak her yıl 1-2 m kıyı şeridinin ötelenmesine ve kıyıdaki eserler ve çok kıymetli arazilerde kayıplara neden olmaktadır. Yeni yapılacak ilave liman ve tesisler dalga rejiminin değişmesinden kaynaklanan bu tahribatı artıracak mıdır? Bunun tarihi ve hukuki sonuçları nelerdir?
3- Antik bir liman bölgesi olan alanda su altında arkeolojik eserlerin batıkların bulunup bulunmadığı ile ilgili su altı arkeologları tarafından bir araştırma yapılmış mıdır? Müzeye bu konu ile ilgili bir müracaat yapılmış mıdır ve müzede su altı arkeolojisi ile ilgili bir uzman bulunmakta mıdır?
4- Yeni yapılacak liman sahasının yolu içinde herhangi bir arkeolojik eser bulunacak mıdır? (not: tepe üzerinde mezar yapısı vardır ve kaçak kazıya maruz kalmıştır.) Eserlerin bulunduğu bu alan gümrüklü saha içinde kalacak mı? Kalacaksa halkın bu alandaki eserleri ziyareti nasıl mümkün olacaktır?
Firmanın çeşitli yapılarının bulunduğu bölgelerde başka tarihi eserler bulunmakta mıdır?(idari binanın altında posterde gösterilen Kyme’ye su taşıyan bir sistemin kalıntıları mevcut ) bu eserlerin bulunduğu yerlere vatandaşın ulaşımı var mı?
Ahmet Tuncay Karaçorlu
Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü
You must be logged in to post a comment Login