Afganistan’da Patlayan Bomba ile Bir Arkeolog Öldü

Yol kenarında patlayan bir bomba, eski bir Budist kazı alanının yakınındaki bir Afgan arkeoloğun ölümüne sebep oldu.

Patlamanın gerçekleştiği kazı alanı, aynı zamanda ülkenin en büyük bakır rezervini barındırıyor. Patlama, hükümet destekli projelere yönelik tehditlerin artmasıyla ilgili endişeleri de açığa çıkardı.

İsyancılar tarafından gerçekleştirilen güvenlik tehditleri, Avrupalıları ve ABD’li arkeologları son yıllarda Mes Aynak bölgesinden çekmeye zorladı ve Afgan uzmanları kendi başlarına bıraktı.

Cumartesi günü meydana gelen saldırı, başkentin 40 km güneyinde, 5.000 yıllık tapınakların, yerleşim alanlarının, pazarların ve bir kalenin kalıntılarına ev sahipliği yapan kazı alanının yakınında gerçekleşti ve kültür bakanlığının dört çalışanını yaraladı.

Şimdiye kadar saldırıyı hiçbir grup üstlenmedi. 2001’den sonra katı İslam yasasını yeniden canlandırmaya çalışan Taliban militanları, bu yıl Mart ayında Bamiyan ilinde iki eski dev Buda heykelini havaya uçurdular.

(Tunç Çağının Dev Şehri Mohenjo Daro Doğa ve Terörün Tehdidi Altında)

Kurbanların iş arkadaşı arkeolog Mohammad Rabi Saber, “Bu tür eylemlerin bize karşı yapılacağını hiç düşünmedik, çünkü ne asker ne de üst düzey hükümet yetkilileriyiz. Ancak bu olaydan sonra arkeologlar arasında bir tür korku yayıldı.” diyor.

2008 yılında Çinli bir şirket olan Çin Metalurji Şirketi, Mes Aynak’tan gelen bakırın geri kazanılması için bir sözleşme imzaladı ancak Budist alanını korumak için gerçekleştirilen bir dizi protesto projeyi durdurdu.

Afgan ve uluslararası arkeologlar, 2009 yılında Mes Aynak’ta binlerce heykel, el yazması, sikke ve anıt açığa çıkarmaya başladılar. Hükümet, Mes Aynak’ta bulunan tüm eski eserlerin, madencilik başlamadan önce kazılacağını söyledi.

Patlamada öldürülen arkeolog Abdul Wahab Ferozi, Kabil’deki Ulusal Müze’ye teslim edilen 3.000’den fazla  eski eserle birlikte Mes Aynak’ta yapılan onarımları denetledi.

(Tunus ’un En Büyük Müzesinde Terör Eylemi Sonucu 20 Kişi Öldü)

Polisler, uzaktan kumandalı patlama gerçekleştiğinde Ferozi’nin arabasıyla arkeolojik alana doğru gittiğini bildirdi.

Polis sözcüsü Hashmat Stanakzai, “Şu anda bombayı kimin patlattığını çözmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar hiçbir aşırı grup saldırıyı üstlenmedi.” diyor.

Mayıs ayında gerçekleşen patlamalarda ve saldırılarda, ülke çapında en az 183 Afgan sivil öldürüldü ve 337 kişi de yaralandı.

Birçok yerel ve uluslararası şirket, artan şiddet nedeniyle işe alım stratejilerini yeniden değerlendiriyor.


Reuters. 3 Haziran 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login