Antibiyotiklerin bulunuşundan çok önce, 11. yüzyıldan kalma bir mumyanın kalınbağırsağında ve dışkısında antibiyotiğe karşı dirençli genlere rastlandı. Antibiyotiklerin aşırı kullanımına maruz kalmamış 1,000 yıllık bir bakterinin bu direnci göstermesine gen mutasyonlarının sebep olduğu düşünülüyor.
İnka imparatorluğunun başkenti Cuzco’da bulunan mumya, Profesör Ernesto Mazzei’nin uğraşları sonucu 19. Yüzyılın ikinci yarısında İtalya’ya getirildi. Şu an Floransa Üniversitesi’nin bünyesindeki Antropoloji ve Etnoloji Müzesi’nde diğer 11 mumya ile birlikte koruma altında tutuluyor.
Bütün vücudu liflere sarılı bir şekilde bulunan mumyanın yalnızca yüzü ve ellerinin bir bölümü açıkta bırakılmış. Mumyayı bütünüyle saran liflerde bırakılmış bu açıklık, ölenlerin yüzlerinin rahatlıkla görülebilmesini sağlıyor.
Pisa Üniversitesi’nden Profesör Gino Fornaciari, mumyanın cenaze geleneklerine göre hazırlandığını; tütsülenip, liflere sarılarak cenin pozisyonunda gömüldüğünü söylüyor. Ayrıca Fornaciari ve meslektaşları, And dağlarının soğuk ve kuru ikliminin mumyanın muhafazasında önemli bir rol oynadığını da belirtiyorlar.
Otopsi Sonuçları
Yapılan otopsi çalışmalarında, mumyanın 18 ile 23 yaşları arasındaki bir kadına ait olduğu tespit edildi. Mumyanın yemek borusunda, kalbinde ve kalın bağırsağında gözlemlenen anormal ölçülerdeki genişlemeler ise muhtemelen bu genç kadının Güney Amerika’da sıkça görülen Chagas hastalığına yakalandığını ve bu sebepten hayatını kaybettiğini gösteriyor.
Çoğunlukla öpücük böceği olarak bilinen (Triyatomine) kan emici bir böcek türü aracılığıyla yayılan bu hastalığa, günümüzde çoğunluğu Latin Amerika’da yaşayan 6-7 milyon insanın yakalanmış olduğu tahmin edilmektedir.
Toksikolojik analizler sonucu kurbanın saçından elde edilen bulgular psikoaktif madde kullanımını işaret eder nitelikte. Fornaciari, bu bulgular ışığında genç kadının hastalık süresince bir takım uyuşturucularla, muhtemelen koka yapraklarıyla, tedavi edildiğini söylüyor.
Mumya üzerinde yapılan mikrobiyom analizleri ise kurbanda, başka bir bakteriye bağlı olarak gelişen “Clostridium Difficile” adlı hastalığın varlığını ortaya çıkarıyor. İshal ve kolite yol açan bu bakterinin yanısıra kurbanda cinsel yolla bulaşan HPV virüsüne de rastlandığı gelen haberler arasında.
Mumya’da izine rastlanan ve Chagas hastalığına yol açan “Trypanosoma Cruzi” adlı parazitin modern formlara göre biraz daha ilkel olduğu tespit edilse de yapısal olarak günümüz virüslerine %98 – %99 oranında benzediği gözlemlendi.
Yapılan analizlerde araştırmacılar antibiyotiğe karşı dirençli bir çok gen de tespit ettiler. Bilinen şartlarda bu dirençli genlerin artan antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkması gerekirken Cuzco’da bulunan bu mumya, antibiyotiğe dirençli genlerin ortaya çıkışının antibiyotiklerin terapötik kullanımından çok öncesine dayandığını gösteriyor.
Fornaciari modern tıpta pratik etkiler yaratacak olan bu bulgunun, patojenlerin evrimini anlama açısından da bilim insanlarına yardım edeceği görüşünde.
news.discovery.com
You must be logged in to post a comment Login