Geçmişte En Çok İnsanın Öldüğü Gün Hangisiydi?

23 Ocak 1556 tarihinde gerçekleşen bu olay, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından daha fazla can kaybına yol açtı.

Shaanxi depremi 830.000 kişiyi öldürdü. C: Pixabay

23 Ocak 1556 tarihi, insanlık için tam anlamıyla felaket bir gün olarak kayıtlara geçti. Çoğu kaynağa göre, bu tarihte insanlık tarihindeki en büyük can kaybı yaşandı ve ölümlerin büyük kısmı Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi (Şensi) eyaletinde meydana geldi.

Bu felaketin sebebi, Weinan ve Huashan fay hatlarının kaymasıyla oluşan devasa bir depremdi. Merkez üssü Huaxian şehrine yakın olan bu sarsıntı, tahminlere göre 830.000 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Elbette, kimse tam olarak kaç kişinin öldüğünü ya da felaketin yaşandığı gün ne kadar insanın yaşamını yitirdiğini bilmiyor. Bazı kayıtlara göre, kurbanların yaklaşık üçte biri yıkılan binalar, çöken mağara evleri ve depremin hemen ardından meydana gelen toprak kaymaları sonucu hayatını kaybetti. Geri kalanlar ise hastalıklar ve kıtlık nedeniyle haftalar içinde öldü.

(İlgili: Tarihte Kaydedilen En Büyük 20 Deprem)

8 ila 8,3 büyüklüğündeki bu ünlü Shaanxi depremi, insanlığın yaşadığı en güçlü sarsıntı olmasa da, tarihteki en ölümcül felaketler listesinde birinci sırada yer alıyor. İkinci en ölümcül deprem ise 1976’da yine Çin’de gerçekleşmiş ve yaklaşık 655.000 kişinin ölümüne yol açmıştı.

1556 yılında dünya nüfusu henüz yarım milyarı bile bulmadığı için, Shaanxi’deki ölüm sayısı, muhtemelen tek bir günde yaşanan en büyük insan kaybı olarak tarihe geçti. Aynı zamanda, mutlak olarak da en yüksek ölüm sayısına sahip olay olabilir, ancak hangi tarihin en fazla can kaybına sahne olduğu kesin olarak bilinmiyor.

Bugün dünya üzerinde 8 milyardan fazla insan yaşıyor ve her gün ortalama 170.000 kişi hayatını kaybediyor. Bu nedenle büyük trajedilerle anılan tarihler, zaten oldukça yüksek olan bu ölüm sayısının üzerine çıkabilir.

Örnek vermek gerekirse, tarihin en ölümcül savaş günü, 9-10 Mart 1945 gecesi gerçekleşen ve “Operation Meetinghouse” olarak bilinen ABD’nin Tokyo’ya yaptığı bir bombardıman sırasında yaşandı. Bu saldırıda 100.000 kişi öldü. Karşılaştırma yapmak gerekirse, aynı yılın Ağustos ayında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sırasıyla 66.000 ve 39.000 kişinin ölümüne yol açtı.

Öte yandan, 1931’deki Yangtze-Huai Nehri taşkınları, genellikle tarihin en büyük doğal felaketi olarak kabul ediliyor. Bu tür olayların toplam can kaybı sayısı oldukça tartışmalı olsa da, bazı tahminler dört ay süren bu felakette Orta ve Doğu Çin’de 2 milyondan fazla insanın öldüğünü öne sürüyor.


IFL Science. 4 Ekim 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login