İzmir’de Bulunan Gladyatör Lahdinin İçinden 12 Kişi Çıktı

İzmir’deki arkeologlar, üzerinde Euphrates adında bir Roma gladyatörüne ait olduğuna dair yazıtlar bulunan 1.800 yıllık bir lahit buldular.

Arkeologlar, beşinci yüzyılda yaşamış 12 kadın ve erkeğin kemikleriyle dolu bir Roma mezarı buldular. C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Araştırmacılar bir bazilikanın içinde, başlangıçta Roma gladyatörü Euphrates’e ait olduğu düşünülen, ancak daha sonra bir düzine kişinin defnedildiği kemik dolu bir lahit keşfettiler.

Ancak ekip, mezarın içinde gladyatörün kalıntıları yerine, 5. yüzyıla tarihlenen 12 kadın ve erkeğe ait kemikler buldu. Bu durum, lahdin inşa edildikten yaklaşık 200 yıl sonra yeniden kullanıldığını gösteriyor.

(İlgili: Samsun’daki Gladyatör Diodorus, Hakemden Şikayet Ediyor)

Kazı çalışmalarını yöneten Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Sanat Tarihçi doçent Sinan Mimaroğlu, “Mezarın üzerindeki yazıtlardan, bunun ilk başta bir gladyatör için kullanıldığını biliyoruz. Lahit MS 3. yüzyılda inşa edilmiş” diyor.

Mezar, Ayasuluk Tepesi’ndeki St. John Bazilikası’nın 20 cm altına gömülmüştü. C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Mimaroğlu ve ekibi, söz konusu Roma mezarını, Ephesus’un (Efes) bir parçasını oluşturan Ayasuluk Tepesi’nde bir bazilikanın kalıntıları içinde keşfetti. Lahdin kapağı ve iç kısmında, Türkiye ve Suriye’nin diğer bölgelerinde bulunan imparatorluk mezarlarına benzer şekilde, Hıristiyan haç sembollerine rastlandı.

Araştırmacılar, lahdin içinde 5. yüzyıla tarihlenen üç haç kabartması ve lahit kapağında muhtemelen 8. yüzyılda eklenmiş birkaç haç daha buldu. Mimaroğlu, bu haçları bölgedeki diğer haçlarla karşılaştırarak, bunları oyan kişilerin inançları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtiyor.

Mezar, mozaikler ve antik bir su tahliye sistemi, St. John’a (Aziz Yuhanna) adanmış kilisenin sadece 20 santimetre altında gömülüydü. Bu kilise, Doğu Roma imparatoru I. Justinianus’un MS 527 ile 565 yılları arasında saltanatı sırasında kubbeli bir yapıya dönüştürdüğü eski bir mezar alanıydı.

Aslında bir gladyatöre ait olan lahde, daha sonra MS 5. yüzyılda haç tasvirleri eklenmiş. C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

5. yüzyılda defnedilen 12 kadın ve erkek muhtemelen o dönemde yüksek bir statüye sahipti. Mimaroğlu, “Kilise içindeki mezarlar muhtemelen üst sınıfa veya din adamlarına aitti, çünkü sıradan bir insanın bu kadar titizlikle kilise içinde defnedilmesi pek olası değil” diyor.

Gladyatör Euphrates hakkında ise sadece adı dışında pek bir şey bilinmiyor.


Live Science. 4 Ekim 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login