İskeletleri Çok İyi Korunmuş 50 Viking Mezarı Bulundu

Danimarka’da yaklaşık 50 kişinin neredeyse eksiksiz iskeletlerinin bulunduğu olağanüstü bir Viking mezarlığı gün yüzüne çıkarıldı.

Åsum’da kazılan yaklaşık 50 Viking mezarından biri. Arkeologlar, mezar alanının Danimarka’daki insanların çoğunun hala Eski İskandinav tanrılarına taptığı 900’lü yıllara ait olduğunu düşünüyor. C: Museum Odense

İskandinav topraklarının iskeletleri iyi koruyamaması nedeniyle bu büyüklükte bir Viking Çağı mezarlığı bulmak oldukça nadir.

Keşifler, son altı ayda Funen adasındaki Åsum köyü yakınlarında arkeologlar tarafından yapıldı. Müze tarafından yapılan açıklamaya göre, Viking Çağı’ndan (MS 793 – 1.066) kalma insan kalıntıları bulmak nadir. Bunun nedeni, İskandinav topraklarının asidik yapısı nedeniyle kemiklerin iyi korunamaması. Bu yüzden, bu döneme ait 50 mezarın bir arada bulunması oldukça dikkat çekici.

(İlgili: Norveç’teki Vikingler, Danimarka’dakilerden Çok Daha Şiddet Yanlısıydı)

Kazıda çalışan ve Museum Odense küratörü olan arkeolog Michael Borre Lundø, “Åsum’da bulunan bu kadar iyi korunmuş iskeletleri aynı anda bulmak gerçekten olağanüstü bir durum” diyor. “Bu keşif, genel sağlık, beslenme ve gömülen kişilerin kökenleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak birçok bilimsel analizin yapılmasına olağanüstü fırsatlar sunuyor.”

“Bu analizler, gömülen Vikinglerin akraba olup olmadığını bile ortaya çıkarabilir. Bu özellikle önemli, çünkü benzer mezarlarda bu daha önce incelenmemişti”

Åsum yakınlarındaki Viking mezarlığındaki mezarların çoğu, mezar eşyalarından daha görüldüğü gibi, toplumda yüksek bir statüye sahip kişilere aitti. Örneğin bu bronz süs. C: Odense Müzesi

Viking mezarları

Åsum yakınlarındaki Viking Çağı mezarları, Danimarka kralı Gorm “Yaşlı” ve kraliçe Thyra’nın Jelling kasabasında hüküm sürdüğü 900’lü yıllara tarihleniyor olabilir. Tarihçiler Gorm’un nereye hükmettiği konusunda hemfikir olmasalar da, Funen adasının onun krallığının bir parçası olduğu genellikle kabul ediliyor. Yeni bulunan mezarlar, o dönemde bölgenin önemini gösteriyor.

Gorm ve Thyra, Gorm’un 958 civarında ölümünden sonra kral olan Harald Bluetooth’un ebeveynleriydi ve Harald’ın adı, bugün kullanılan kablosuz iletişim standardına verildi. Harald, Danimarkalıları Hıristiyanlığa geçirdiğini ilan etmişti. Ancak Gorm ve Thyra’nın hüküm sürdüğü Viking krallığında Thor, Odin ve Freyr gibi eski İskandinav tanrılarına tapılıyordu.

Sitedeki bir diğer mezarda bronzdan yapılmış, elbise için kullanılan bu karmaşık üç loblu toka bulunuyordu. C: Odense Müzesi

Zengin ölüler

Mezar hediyelerine göre Åsum’da gömülen birçok kişinin zengin oldukları anlaşılıyor. Örneğin, bir mezarda, Viking arabasına benzeyen bir yatakta gömülmüş bir kadın bulundu.

“Kadın, büyük olasılıkla seyahat ettiği arabada gömülmüştü” diyor Borre Lundø. “Ona güzel bir cam boncuk kolye, demir bir anahtar, gümüş iplikle işlenmiş bir sapı olan bir bıçak ve özellikle bir muska olarak hizmet etmiş olabilecek küçük bir cam parçası verilmiş.”

Mezarda ayrıca içeriği henüz bilinmeyen güzelce süslenmiş bir ahşap sandık da bulundu.

Başka bir mezarda ise bronzdan yapılmış üç loblu bir toka, ölen kişinin boynuna asılı kırmızı bir cam boncuk, bir demir bıçak ve küçük bir kaya kristali parçası bulundu.

“Kaya kristali Danimarka’da doğal olarak bulunmaz ve muhtemelen Norveç’ten ithal edilmiş” diyor Borre Lundø. “Åsum’daki birçok mezardan çıkan bazı eşyalar, gömülen Vikinglerin Viking Çağı’nda gelişen uluslararası ticaret ağlarıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.”


Live Science. 1 Eylül 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login