Antik Roma Kanalizasyonunda Mermer Tanrı Heykeli Bulundu

Bulgaristan’daki arkeologlar, antik Roma kanalizasyonunda yaptıkları kazılarda Yunan tanrısı Hermes’i tasvir eden mermer heykel buldular.

Mermer heykel, arkeologlar tarafından Bulgaristan’ın Rupite köyü yakınlarındaki Heraclea Sinitica antik kentinin kalıntıları arasında ortaya çıkarıldı. C: Spasiyana Sergieva/Reuters

Antik Roma kanalizasyonundaki kazılar sırasında arkeologlar beklenmedik bir keşif yaptılar: Oldukça iyi korunmuş mermer bir Hermes heykeli.

2 metre uzunluğundaki heykel, Bulgaristan’ın güneybatısındaki Yunanistan sınırına yakın Heraclea Sintica antik kentindeki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıktı.

Çalışmayı yürüten arkeologlar, yaklaşık MS 388 yılında meydana gelen bir depremin gelişen şehri harap etmesinden sonra, heykelin kanalizasyona dikkatlice yerleştirildiğini ve toprakla kaplandığını, bunun da heykelin iyi korunmuş durumunu açıkladığını söylüyor.

(İlgili: Roma’daki Kanalizasyonda Hercules Heykeli Bulundu)

Heykelin eski bir Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğunu belirten arkeolog ekibine liderlik eden Lyudmil Vagalinski, “Heykelin baş kısmı da var. Çok iyi korunmuş durumda. Ellerde birkaç kırık var.” diyor.

Arkeologlar, antik Roma kanalizasyonunda toprakla kaplanan heykeli ortaya çıkarıyor. C: Spasiyana Sergieva/Reuters

Heraclea Sintica, antik Makedon kralı Makedon II. Philippos tarafından, MÖ 356 ile MÖ 339 yılları arasında, şu anda Pirin Makedonya’nın Bulgar bölgesi olan bölgede kurulan genişleyen bir şehirdi.

Arkeologlar, Heraclea Sintica halkının, Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu’nda resmi din olarak kabul edilmesinden sonra bile muhtemelen heykeli korumaya çalıştığını söylüyor.

“Pagan olan her şey yasaktı ve onlar yeni ideolojiye katılmışlardı ama görünüşe göre eski tanrılarına da sahip çıkmışlardı.”

Arkeologlar, Bulgaristan’ın Petrich kenti yakınlarındaki Heraclea Sintica arkeolojik alanında keşfedilen antik bir heykelin etrafında çalışıyor.

Hermes, Antik Yunan panteonunda tanrıların habercisi olarak biliniyordu. Uzmanlar, depremin olduğu sıralarda heykelin kanalizasyona yerleştirilmiş olabileceğini düşünüyor. Ancak bunun antik tanrıyı korumak amacıyla mı, yoksa Hıristiyanlığın yükselişi nedeniyle gözden düşen pagan uygulamalarının sembolik bir reddi olarak mı yapıldığı belli değil.

Depremden sonra Heraclea Sintica hızlı bir düşüşe geçti ve MS 500 civarında terk edildi.


Reuters. 8 Temmuz 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login