Hititlere ait, Bolkar dağları’nda bir kayanında üstünde yazan ve maden ocağı ruhsatı olduğu iddia edilen yazıt, koruma altına alınıyor. Yazıt, günümüzden 2800 yıl öncesine tarihleniyor.
Niğde Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, 108 cm yüksekliğinde, 186 cm genişliğinde, Geç Hitit Dönemi’ne tarihlenen yazıtın bulduğu alanın hala maden olarak zengin olduğunu ve yazıtta %8’lik bir bozulma tespit edildiğini belirtti. Yazıta ilişkin ilk bilimsel araştırmayı 1973 yılında Prof. Dr. Mustafa Kalaç yapmıştı.
Dağın ulaşılması güç bir bölgesinde yer alan yazıtın bir sundurma yardımı ile doğal etkenlerden korunacağı ve doğal aşınmanın engelleneceği belirtildi. Planlanan bir sonraki adım ise yazıtın bir kalıbının alınarak Niğde Müzesi’nde sergilenmesi yönünde.
Niğde Müze Müdürlüğü arkeologlarından Mustafa Eryaman, madenin Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde de kullanıldığını ve Bolkar Dağları’nın bir açık hava müzesi niteliği taşıdığını belirtti.
Yazıtta yer alan bir cümle ise şöyle: “Kim bu yazıtı kazır, siler ve parçalarsa fırtına tanrısı Teşup onu kovalasın, tanrılar onu yakalasın ve yine tanrılar onu yok etsin”
You must be logged in to post a comment Login