Yıllar Sonra 7 Metrelik Ramses Heykelinin Üst Kısmı Bulundu

Mısır’daki arkeologlar, onlarca yıl önce alt kısmı bulunan Kral II. Ramses’in devasa bir heykelinin üst bölümünü ortaya çıkardı.

El Ashmunein’de ortaya çıkarılan II. Ramses’in kireçtaşı heykelinin bir bölümü.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Mısır-ABD ortak arkeolojik misyonu, Mısır’ın Minya kentinin güneyinde yapılan kazılarda Kral II. Ramses’in dev heykelinin üst kısmını ortaya çıkardı.

Misyonun Mısırlı ekibinin başkanı Bassem Cihad yaptığı açıklamada, kireçtaşı bloğun yaklaşık 3,8 metre yüksekliğinde olduğunu ve çift taç takan ve tepesinde kraliyet kobrası bulunan bir başlık takan Ramses’i tasvir ettiğini söylüyor.

Heykelin arka sütununun üst kısmında, eski Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olan kralı yücelten hiyeroglif yazılar yer alıyor.

(İlgili: Büyük Ramses 45 ve 90 Yaşlarında Böyle Görünüyordu)

Büyük Ramses olarak da bilinen kral, Mısır’ın 19. Hanedanı’nın üçüncü firavunuydu ve MÖ 1.279’dan 1.213’e kadar hüküm sürdü.

Heykelin büyüklüğü, onlarca yıl önce ortaya çıkarılan alt kısmıyla birleştirildiğinde yaklaşık 7 metreye ulaşıyor.

Heykel, 1930’da keşfedilen alt bölümüyle birleştirildiğinde yaklaşık yedi metreye ulaşacak.

Nil Nehri’nin batı yakasındaki El Ashmunein şehri, eski Mısır’da Khemnu olarak biliniyordu ve Greko-Roma döneminde Hermopolis Magna’nın bölgesel başkentiydi.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mustafa Waziri, çalışmaların heykelin üst kısmının Alman arkeolog Gunther Roeder tarafından 1930’da keşfedilen alt kısımla eşleştiğini doğruladığını söylüyor.

Arkeologlar, iki büyük parça birleştirildiğinde heykelin nasıl görüneceğini modellemeden önce bloğu temizlemeye ve hazırlamaya başladı.


Reuters. 4 Mart 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login