Van’da Urartulara Ait 120 Adet Pithos Bulundu

Urartu Kralı II. Sardur tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi’nde, tahıl, yağ ve şarapların saklandığı 2800 yıllık pithoslar bulundu.

Van’da Urartulara Ait 120 Adet Pithos Bulundu

Van merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gürpınar ilçesinde bulunan ve Urartu Krallığı’nın en parlak döneminde Kral II. Sardur tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi’ndeki kazı çalışmalarında önemli bulgular elde ediliyor.

Urartulardan günümüze kadar sağlam kalan surları, su sarnıçları, dünyadaki ilk kanalizasyon sistemi, tapınakları ve saray yapıları ile dikkat çeken Çavuştepe Kalesi’nde gün yüzüne çıkarılan yapıların korunması öncelikli hedefler arasında.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu AA’ya yaptığı açıklamada, 2015 yılı kazı sezonunda, saray ve tapınakları, kuzey ve güney koridorları, depo odaları ve uç kale olarak adlandırılan mekanların temizlenmesini amaçladıklarını belirtti ve “Kalede bulunan İrmuşini Tapınağı ve koridorun kerpiç beden duvarlarını, saman katkılı çamurla sıvadık. Bu çalışmayla konserve ettiğimiz mekanların kerpiç duvarlarının erimesi önlenmiştir. Konservasyona (koruma) yönelik çalışmalarımız bundan sonraki yıllarda da devam edecek” dedi.

Urartu Kralı II. Sardur tarafından yaptırılan Çavuştepe Kalesi’nde bu yıl yürüttükleri çalışmada depo binası olarak kullanılan bölümleri gün yüzüne çıkardıklarını belirten Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“İki bölümden oluşan, yangın ve çökme olayları nedeniyle sonradan sağlamlaştırılan depoda tahıl, susam yağı, şarap ve gıda maddelerinin muhafaza edildiği 36 ton kapasiteli 120 pithos ortaya çıkarıldı. Her bir pithos 300 kilogram kapasiteye sahip. Gövdelerine kadar toprağa gömülü pithosların ağız kısmında da Urartulara ait çivi yazısıyla yazılan ölçü birimleri bulunuyor. Gürpınar Ovası’ndan elde edilen tahıllar burada depolanıyor. Silo olarak kullanılıyor ve burada yaşayanların ihtiyaçlarını karşılıyor. Urartular, bütün erzaklarını burada muhafaza ederek, saraydaki yöneticilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Urartular, kalenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kanal inşa ediyorlardı. Bu bilgi kaledeki yazıtlarda da yer alıyor. Kaleye ulaştırılan kanallardan sağlanan suyla beslenen bağlarda yetiştirilen üzümler, özel teknelerde ayaklarla eziliyor ve elde edilen üzüm suyu pithoslara aktarılarak saklanıyor.”

Çavuştepe Kalesi

Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Çavuştepe Köyü’nde yer almaktadır. Van’a 25 km, Gürpınar ilçe merkezine 10 km mesafede, Van-Hakkari karayolunun hemen güney tarafında bulunmaktadır.

Bol Dağı silsilesinin batı ucunda kurulmuş olan kale, aşağı ve yukarı kalelerden oluşmaktadır. Kale, II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 ta-rihleri arasında yaptırılmıştır. Kurucusuna izafeten kale, Sardur’un şehri anlamında “Sardurihinili” olarak adlandırılmaktadır. Yukarı kale, aşağı kaleden 30 m yükseğe kurulmuştur. İçerisinde Haldi tapınağı ile bir açık hava tapınağı bulunmaktadır. Etrafında iri blok taşlarla örülmüş surları mevcuttur. Aşağı Kale, tepenin sırtında 800 m uzunluğunda bir alanı kaplamaktadır. İki tarafta uç kale yöntemiyle yapılmış surları dikkat çekmektedir. Düzgün kesilmiş kalker bloklarıyla inşa edilmiş surları, doğrudan ana kayaya oturmaktadır. Doğudan batıya doğru sıralanan ahır yapıları, depo binaları, tapınak, saray binaları ve sarnıçlardan oluşmaktadır. Tanrı İrmuşini adına inşa edilmiş tapınak üzerinde çivi yazılı kitabesi bulunmaktadır.

vankulturturizm.gov.tr

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login