Yunanistan’daki arkeologlar, adaklarla dolup taşan, at nalı şeklinde bir sunağa ev sahipliği yapan 2.700 yıllık bir tapınak keşfettiler.
Tuğlalardan inşa edilen tapınak 30 metre uzunluğunda ve araştırmacıların 2017 yılında Eğriboz adasında bulduğu, Yunan tanrıçası Artemis’e adanmış bir kutsal alan olan Amarysia Artemis Tapınağı’nın yanında yer alıyor.
2023 yılında adada yapılan kazılarda arkeologlar ikinci tapınağı ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, bu tapınağın özelliklerinden birinin de içinde bulunan önemli sayıda yapı olduğunu söylüyor. Bu yapılar arasında, çömlekler, vazolar, Korint kaymaktaşı, mercan ve kehribarla süslenmiş altın ve gümüş takılar; muskalar; ve bronz ve demir bağlantı parçaları gibi adaklarla dolu kül kaplı sunak da dahil olmak üzere, tapınağın nefinde bulunan birkaç ocak yer alıyordu. Sunakta ayrıca birkaç parça kömürleşmiş kemik de vardı.
(İlgili: Yunanistan’da Poseidon Tapınağı Bulundu)
Çanak çömlek parçalarından bazıları yeni keşfedilen tapınaktan öncesine tarihleniyor ve MÖ 8. yüzyılın sonlarında yapılmış. Bu da araştırmacıların sunağın bir zamanlar tapınağın dışında yer aldığı ve daha sonra içeriye taşınmış olabileceğinden şüphelenmesine yol açtı.
MÖ altıncı yüzyılda, daha fazla destek sağlamak için kutsal alanın merkezine tuğla bölmeler yerleştirilmişti. Dolayısıyla araştırmacılar tapınağın bir yangın nedeniyle “kısmen tahrip edildiğini” düşünüyor.
Arkeologlar tapınağın altında, bir zamanlar bölgede bulunan farklı bir yapıya ait birkaç taş duvarın yanı sıra boğa ve koç şeklinde birkaç bronz heykelcik buldu.
Araştırmacılar ayrıca ilk tapınağın yanında MÖ 8. ve 9. yüzyıllardan kalma yapıların kalıntılarının yanı sıra daha yakın tarihli Erken Kalkolitik Çağ’a (kabaca MÖ 4000 ila 3500 arası) tarihlenen bir sur sistemi de ortaya çıkardılar.
Live Science. 12 Ocak 2024.
You must be logged in to post a comment Login