Van’da Urartular dönemine tarihlenen Çavuştepe Kalesi’nin kuzeyindeki nekropolde, ağzında bronz gem ile birlikte bir at iskeleti bulundu.
Urartu Kralı II. Sarduri tarafından MÖ 750 civarında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında arkeolojik kazılar yürütülüyor.
Van’ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi ve kuzeyindeki nekropol alanında Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında ilginç bulgular ortaya çıkıyor.
2023 yılı kazı sezonunda, geçtiğimiz yıl dört at, köpek, sığır ve koyun ile birlikte gömülmüş Urartulu bir yönetici mezarının yakınında, çenesinde bronz gem (binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal parça) olan at iskeleti ortaya çıkarıldı.
Bir atın çenesine bırakılmış vaziyette halka şeklindeki gem, bronzdan yapılmıştı.
(İlgili: Van’da Hayvanlarla Gömülmüş Urartulu Yönetici Mezarı Bulundu)
İlk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bulgunun Urartu arkeolojisi için çok önem arz ettiği söylüyor.
“Daha önce benzer halkaları, insan iskeleti üzerinde pazubent ve bilezik olarak bulmuştuk. Bu yeni bulgu onlardan daha büyük ebatta ve atın ağzının ortasına yerleştirilmiş durumda. Sahibinin hayvanı daha rahat kontrol etmek için kullandığını tahmin ediyoruz. Urartu tarihinde ilk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor. Atların Urartu toplumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu bize gösteriyor. Buluntular, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ortaya koyuyor.”
Arkeologlar, atın kafatasının ve çenesinin oldukça sağlam şekilde günümüze ulaştığını ve atın yetişkin olduğunu söylüyor.
You must be logged in to post a comment Login