Mersin’deki Antik Kentte Üç Başlı Tanrıça Figürü Bulundu

Mersin’deki Kelenderis Antik Kenti’nde yaklaşık 2.300 yıllık olduğu düşünülen üç başlı tanrıça Hekate figürü bulundu.

2.300 yıllık figür, Yunan tanrıçası Hekate’yi üç başlı olarak tasvir ediyor. C: Batman Üniversitesi

Mersin’in Aydıncık ilçesinde yer alan antik kentte yürütülen kazılar, Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

İçerisinde Roma dönemine ait hamam, odeion (müzikal faaliyetlerin yapıldığı yer), bazilikal planlı kilise ve mozaiklerin bulunduğu Kelenderis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 36 yıldır devam ediyor.

(İlgili: Alanya’daki Antik Kentte Müthiş Bir Nike Heykeli Bulundu)

Kazı ekibi, Roma dönemine ait odeion’u tamamen ortaya çıkarmak için çalışıyor. Bu sezon yürütülen çalışmalarda ise, odeion’un arkasındaki taban altı dolgularda sürpriz bir figür ortaya çıktı.

Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve üç başı da bütüne yakın olan figür, Antik Yunan mitolojisinde büyücülüğün başı sayılan Hekate’yi tasvir ediyor.

Figür, antik liman kenti Kelenderis’te bulundu. C: Batman Üniversitesi

Seramiklerin bulunduğu tabakadan üç başlı Hekate figürü bulduklarını belirten Doç. Dr. Mahmut Aydın, “Hekate kimdir ve Kelenderis’le ne alakası var diye baktığımızda, Muğla’da Lagina Antik Kenti’nde bir tapınağının olduğunu ve orada geçen bir yazıtta Hekate için beş yılda bir düzenlenen yarışmalara katılan kentler arasında Kelenderis’in de sayıldığını biliyoruz. Ayrıca Hekate kutsal alanına saygı gösteren, oraya saldırmayacağını belirten kentler arasında Kelenderis’in de olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Hekate figürünün bu kazı alanında ele geçirilmesi anlamlı. Yaklaşık 2.300 ila 2.400 yıllık eser, Helenistik döneme ait.” diyor.

“Çok anlamlı bir eser. Buranın Lagina Tapınağı’na bağlı bir kent olduğunu, oraya saygı gösteren, oranın yarışmalarına katılan bir kent olduğunu biliyorduk ama bunu ispatlayan bir eserimiz yoktu. Bu yıl, zincirin halkalarının birbirini tamamladığını görüyoruz.”

Hekate, Antik Yunan mitolojisinde büyülere öncülük eden baş tanrıçaydı. Demeter’in kızı Persephone’nin yeraltı dünyasına kaçırılmasına tanık oldu ve elinde meşaleyle onun aranmasına yardım etti. Bu nedenle, belki de kötü ruhları uzak tutmak için yol kavşaklarında ve kapı eşiklerinde Hecataea adı verilen sütunlar yerleştiriliyordu.

Hesiodos’a göre Hekate, Titan Perses ile nymph Asteria’nın kızıydı ve cennet, yeryüzü ve deniz üzerinde güce sahipti. C: Batman Üniversitesi

Hekate, başlarda tek bedenli, uzun bir elbise giymiş, elinde yanan meşaleler tutan biri olarak tasvir ediliyordu, ancak daha sonraları muhtemelen kavşaktan her yöne aynı anda bakabilmesi için arka arkaya duran üç gövdeyle betimlenmeye başlandı.

Üç başlı Hekate figürü, incelenmesinin ardından Silifke Müzesine teslim edilecek.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login