Roma yakınlarındaki 8.000 yıllık batık La Marmotta yerleşiminde, erken Neolitik döneme ait tekstil, sepet ve halat takımı ortaya çıkarıldı.
La Marmotta ilk olarak 1989 yılında İtalya’nın Lazio bölgesinde, volkanik kökenli bir Alp-Çevresi gölü olan Bracciano Gölü’nün altında keşfedildi. Göl, varlığını yoğun volkanik ve tektonik faaliyetlere borçlu; şimdilerde gölün bulunduğu çöküntü alan, magma odasının çökmesiyle oluştu.
Erken Neolitik Dönemde, günümüz modern kıyı şeridinden yaklaşık 300 metre uzaklıkta, 11 metre derinlikte bir göl kıyısı yerleşimi kuruldu.
(İlgili: İsrail’de 10.500 Yıllık Dokuma Sepet Bulundu)
Yerleşim üzerinde yapılan su altı araştırmaları, göl yatağındaki birkaç bin ahşap kazığın veya destek direğinin olduğunu belgedi; bu kazıkların mekansal dağılımı, Neolitik kıyıda birbirine paralel olarak yerleştirilmiş en az 13 ev yapısının tanımlanmasını sağladı.
Arkeobotanik ve zooarkeolojik buluntulardaki keçi, koyun, sığır, domuz ve köpek kalıntılarının yanı sıra kızıl geyik (Cervus elaphus), karaca (Capreolus capreolus), yaban öküzü (Bos primigenius) ve kızıl tilki (Vulpes vulpes) gibi çeşitli vahşi memeli türlerinin bulunduğu önceki çalışmalar, gelişmiş bir tarım ekonomisi uygulayan bir topluluk olduklarını gösteriyor.
Yerleşim alanındaki kazılar hala devam ediyor ve şimdiye kadar alanın yaklaşık yüzde 25’inin araştırıldığı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, arkeolojik kalıntıların tam kapsamını doğru bir şekilde belirleyebilmek için daha fazla araştırma gerekli.
Yerleşimin terk edilmesinin olası nedeninin gölün su seviyesindeki hızlı bir artışla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Kesin nedeni ne olursa olsun, buradaki yerleşik toplum, alet, yiyecek hazırlama kapları ve hatta kano gibi eşyalarını geride bırakarak aceleyle bölgeden ayrılmışlardı.
Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmada arkeologlar, sepet, halat takımı ve tekstil kalıntılarından oluşan nadir bir yığın ve bunları üretmek için kullanılan bazı aletler keşfetti. Araştırmacılara göre, “Bu kalıntılar, Neolitik toplumların teknolojik uzmanlığının ve çok çeşitli el sanatları üretmek için bitki materyallerini kullanma ve işleme becerilerini daha net bir şekilde gözler önüne seriyor.”
Bitki lifleri kullanılarak yapıldığı düşünülen tekstil parçaları, şu anda Kopenhag Üniversitesi’nden bir ekip tarafından inceleniyor. Dürbünlü mikroskopla yapılan daha yakından bir inceleme, eski kültürler tarafından MS 19. yüzyıla kadar tekstil yapımında yaygın bir malzeme olan keten liflerinin kullanıldığını gösteriyor.
Bazılarında hala yiyecek kalıntısı olan 43 sepet parçasının yanı sıra, 28 halat parçası ve iki farklı uzunlukta iplik de bulundu.
Dokuma sırasında kullanılmış olması muhtemel 78 ağırşak ve 34 eksiksiz veya parçalanmış ahşap aletin keşfedilmesi tekstil üretimine dair daha fazla kanıt olduğunun bir göstergesi.
Çalışmanın yazarları, “Genellikle yeniden yapılandırabileceğimiz bir resmin sınırlı kapsamı, La Marmotta yerleşimi sayesinde aydınlığa kavuşuyor. Burada, ahşap yapıların ve çeşitli bozulabilir malzeme nesnelerinin mükemmel bir şekilde korunması, bu erken tarım toplumlarındaki teknik karmaşıklığın çok daha iyi anlaşılmasını sağlıyor, hatta belki de zanaatkarların varlığına işaret ediyor.” diyor.
Makale: Mineo, M., Mazzucco, N., Rottoli, M., Remolins, G., Caruso-Ferme, L., & Gibaja, J. (2023). Textiles, basketry and cordage from the Early Neolithic settlement of La Marmotta, Lazio. Antiquity, 97(392), 314-330.
You must be logged in to post a comment Login