Kemik alet yapımı uzun bir süredir modern insanlara atfediliyor. Ancak artan kanıtlar, Neandertallerin de kemik endüstrisinin olduğunu gösteriyor.
Kemiği alete dönüştürmeyi bilenler sadece anatomik olarak modern insanlar mıydı? Chez-Pinaud-Jonzac Neandertal alanında yapılan bir keşif bu soruyu çözüyor. Yeni araştırma, Neandertal teknolojisinin az bilinen bir yönüne ışık tutuyor.
Anatomik olarak modern insanlar ilk olarak 45.000 yıl önce Batı Avrupa’da ortaya çıktı ve son Neandertal topluluklarını yavaş yavaş yerinden etti. Bu dönem aynı zamanda maddi kültürlerde, özellikle de av silahları, süs eşyaları ve tam biçimli heykelcikler gibi modern insan toplumları tarafından tanıtılan çok çeşitli kemik objelerde önemli değişikliklere tanık oldu.
(İlgili: Neandertaller 40.000 Yıl Önce Tahılları Öğütüyordu)
Kemik objelerin Neandertal bölgelerinde bulunmamaları, bu grupların kemik aletler ve eserler üretmediği varsayımına yol açtı, bu da bazen iki popülasyon arasındaki bilişsel farklılığı yansıttığı sonucuna varılmasına neden oldu.
Neandertaller, bu hammaddeyi nasıl kullanacaklarını bilmedikleri için, hayvan kalıntıları arasındaki kemik parçalarını toplamak ve bunları çakmaktaşı aletlere şekil vermek için rötuş yapmakla sınırlıydılar. 2019’dan bu yana çok uluslu bir ekip tarafından Chez-Pinaud-Jonzac adlı Neandertal bölgesinde yapılan yeni kazılar, bu varsayımın yeniden gözden geçirilmesini sağladı.
Güncel araştırmalar, kemik aletlerin sayısının çakmaktaşı kadar çok olduğunu gösterdi. Dahası, eserlerin çeşitliliği, yalnızca rötuş için kullanıldıklarını değil, aynı zamanda çeşitli faaliyetlerde ve birden fazla malzemede kullanılan kesici aletler, kazıyıcılar, keskiler ve düzleştiricilerden oluşan gerçek bir endüstrinin kanıtı oldu.
Bu kemik aletler, X-ışını mikrotomografisi kullanılarak aletlerin kendi içlerinde olduğu kadar yüzeylerinde de bulunan üretim ve kullanım izlerine dayalı olarak tanımlanabildi. Bu aletler, genellikle kazıma ve aşındırma ile şekillendirilen modern insanlar tarafından yaratılanların aksine, çoğunlukla vurmalı olarak üretilmişti.
Chez – Pinaud – Jonzac’taki kemik endüstrisinin keşfi, aynı araştırmacılar tarafından birkaç yıl önce Sibirya Altay’daki Chagyrskaya Neandertal bölgesinde ortaya çıkarılan kanıtlarla da uyumlu. Neandertal menzilinin her iki tarafında yer alan bu iki bölge, modern insanlar gibi Neandertallerin de günlük ihtiyaçları için kemik aletler yaptıklarına ve kullandıklarına tanıklık ediyor.
Neandertaller, kendi tekniklerini kullanarak ve kendi amaçları için kemiği işleme tekniklerine sahiplerdi. Kemik aletler, Neandertal teknolojisine yeni bir bakış açısı ve pencere sunuyor.
University de Liege. 19 Haziran 2023.
Makale: Baumann, M., Plisson, H., Maury, S., Renou, S., Coqueugniot, H., Vanderesse, N., … & Rendu, W. (2023). On the Quina side: A Neanderthal bone industry at Chez-Pinaud site, France. Plos one, 18(6), e0284081.
You must be logged in to post a comment Login