Daha önce bilinmeyen eski bir yerleşimde büyük bir bakır olta kancası bulan araştırmacılara göre yaklaşık 6.000 yıl önce köpekbalığı avlanıyordu.
Arkeologlar, 2018 yılında Akdeniz kıyılarında, aynı adı taşıyan eski bir limanın üzerine inşa edilmiş ve eski Mısır’a kadar uzanan bir şehir olan Aşkelon’un eteklerinde yapılan bir araştırma sırasında “köpekbalığı kancasını” ortaya çıkardılar.
Denizden yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan bölgede daha önce Bizans ve Roma yapıları keşfedilmişti. Ancak yeni kazılar, yaklaşık 6.000 yıl öncesine, bölgede MÖ 4500 ile MÖ 3500 yılları arasında süren Kalkolitik döneme kadar uzanan bir yerleşimin bazı kısımlarını ortaya çıkardı.
(İlgili: Balıkçılık 13.000 Yıldır Neredeyse Aynı Teknolojiyle Yapılıyor)
Kanca, yaklaşık 6,5 santimetre uzunluğunda ve 4 cm genişliğindeydi. Bu büyüklük, hepsi Akdeniz’e özgü olan esmer köpekbalıkları (Carcharhinus obscurus) ve kum köpekbalıkları (Carcharhinus plumbeus) gibi 2 ila 3 metre uzunluğundaki köpek balıklarını veya ton balığı gibi büyük balıkları çekmek için yeterliydi.
Bununla birlikte, deniz biyologlarının bölgedeki derin deniz ekosistemleri hakkında bildikleri göz önüne alındığında, köpekbalıkları daha olası bir hedefti.
İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan kazıların eş başkanı olan Yael Abadi-Reiss, keşfin “benzersiz bir bulgu” olduğunu çünkü bu dönemde ortaya çıkarılan diğer olta iğnelerinin çoğunun daha küçük olduğunu ve kemikten yapıldığını söylüyor.
O zamanlar bakırın nispeten yeni bir malzeme olduğu düşünülürse, bunun bölgede insanların yarattığı ilk metal türevlerinden biri olması muhtemel.
Henüz tam olarak kazılmayan köy, dönemine göre büyüktü. Bu nedenle, sakinler muhtemelen kendilerini metal işçiliğine ve balıkçılığa adamış bireylere sahip olmak için yeterli kaynağa sahipti. Bununla birlikte, evcilleştirilmiş hayvan kalıntıları gibi bölgede bulunan diğer buluntular, köyün ana gelir ve gıda kaynağının geleneksel tarım olduğunu düşündürüyor.
Abadi-Reiss, “Bu nadir olta kancası, diyetlerine kıyı köpekbalıklarını eklemek umuduyla tekneleriyle denize açılan ve yeni icat edilen bakır oltayı suya atan köy balıkçılarının hikayesini anlatıyor.” diyor.
Şimdiye kadar keşfedilen en eski olta kancaları kemikten yapılmıştı ve yaklaşık 42.000 yıl öncesine dayanıyor. 2005 yılında Güneydoğu Asya’da Doğu Timor ada ülkesinde keşfedilen bu tarih öncesi kancalar, derin denizlerde ton balığı büyüklüğünde balık avlamak için de kullanılıyordu.
Times of Israel. 29 Mart 2023.
Live Science. 31 Mart 2023.
You must be logged in to post a comment Login