Çin’deki arkeologlar, Hubei eyaletinde 1 milyon yıl öncesine ait neredeyse eksiksiz bir Homo erectus kafatası keşfetti. Bulgu, evrim tarihimizdeki önemli bir ana ilişkin önemli veriler sağlıyor.
Fosil, arkaik insanların evrim modelini ve Doğu Asya’daki Homo erectus’un kökenini keşfetmek için önemli bir temel sağlıyor.
Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi, Paleolitik dönemden kalma, nispeten iyi korunmuş fosilleşmiş bir insan kafatasının keşfini duyurdu. Bu kafatasının, şimdiye kadar iç Avrasya’da bulunan o yaştaki Homo erectus’un en sağlam örneği olduğuna inanılıyor.
(İlgili: Çin’de Bulunan Homo erectus, Bölgenin İlk Sakinlerinden Olabilir)
1989 ve 1990 yıllarında, Çin’in merkezindeki Hubei Eyaletindeki erken Paleolitik dönemden kalma 800.000 ila 1.1 milyon yıl öncesine tarihlenen alanda, bu tür iki kafatası daha ortaya çıkarılmıştı. Fosil kafataslarının homo erectus’a ait olduğuna inanılıyor ve “Yunxian Adamı” olarak adlandırıldı.
“3 No’lu Yunxian Adam Kafatası” adlı yeni fosil, ilk iki kafatası fosilinin kazıldığı konumdan yaklaşık 35 metre uzaklıkta, gömülme ortamı ve eşlik eden taş eserlerin teknik özellikleri bakımından benzerlikler gösteren bir alanda keşfedildi.
Arkeologlar, 2021’den beri bölgede sistematik kazılar yürütüyor. Keşfedilen kafatası da bu çalışmaların bir parçası olarak ortaya çıktı. Daha önce burada bulunan kafatasları, fosilleşme sürecinde oldukça deforme olmuştu. Ancak yeni bulunan kafatasının bir kısmı ortaya çıkarıldı ve şu ana kadar belirgin bir deformasyon görülmedi.
Kazı ekibinin başkanı Lu Chengqiu, ekibin kafatasının yakınında çok sayıda hayvan fosili ve taş alet ortaya çıkardığını söylüyor.
Kafatasının yaşı, radyokarbon tarihlemesiyle daha da doğrulanacak.
Yaklaşık 1 milyon yıllık çok az insan fosili var. Çin ve Doğu Asya’da olduğu gibi, 1 milyon yıldan daha yaşlı olanlar sadece 1,7 milyon yıl öncesine dayanan Yuanmou Adamı ve 1,6 milyon ila 1,2 milyon yaşında olan Lantian Adamı.
Uzmanlar, yeni keşfin Homo erectus’un evrimini, kökenini ve Çin ile Doğu Asya’daki gelişimini gösteren önemli kanıtlar sağlayacağını söylüyor.
Arkeologlar, keşfin o dönemdeki insan yüzü ve kafatası hakkında daha net anatomik özellikler ile beyin hacmi, evrim aşamaları ve bölgesel nüfus özellikleri hakkında önemli bilimsel bilgiler sağlamasını bekliyor.
South China Morning Post. 29 Eylül 2022.
You must be logged in to post a comment Login