İstanbul’da Çıngırakla Gömülmüş Çocuk Mezarı Bulundu

İstanbul’da Küçükçekmece Gölü kıyısında yürütülen Bathonea kazılarında, yanında bilezik ve çıngırak ile gömülen çocuk mezarı bulundu.

Küçük bir çocuğa ait mezarda bir bilezik ve çıngırak ortaya çıktı.

İstanbul’un Avcılar semtinde yer alan Bathonea Antik Liman Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 1.500 yıllık çocuk mezarı bulundu. Bir kız çocuğuna ait olduğu düşünülen küçük mezarda, bilezik ve çıngırak ortaya çıktı.

Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında, Küçükçekmece Göl Havzası’nda 2007 yılında yüzey araştırmasıyla başlayan ve 2009 yılından beri aralıklarla yapılan Bathonea kazıları devam ediyor.

(İlgili: Bathonea Kazılarında 1400 Yıllık Depresyon ve Kalp İlacı Bulundu)

Bathonea kazılarının büyük önem taşıdığını belirten İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “İstanbul tarihi ile ilgili Marmaray kazıları önemli katkı sağladı. Kadıköy’deki Haydarpaşa, Beşiktaş kazıları bir başka zenginliği sağladı. Burası ise, çok daha uzun soluklu bir kazı, daha geniş bir coğrafya. Yaşadığımız şehrin merkezi bölge dışında kalan alanlarındaki tarihi derinlikleri ortaya koyması bakımından son derece önemli bir kazı alanı.” diyor.

Araştırmacıların verdiği bilgilere göre, bulunan mezar yaklaşık 1.500 yıl öncesine ait. Söz konusu mezar, çocuk gömme ile ilgili olarak, geleneksel defin kültürü ile alakalı ipuçları veriyor. Gömme şekli ve yanında çocuğa ait süs ve eğlence eşyalarının yanında yer alması, mezarlık kültürü ile ilgili son derece önemli veriler veriyor. Mezarda metal bir bilezik ve zil sesi verdiği düşünülen yeşil renkli eğlence aleti var.

Bathonea’daki kazılarda bulunan yazı takımı.

Kazı başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün, mezardaki çalışmanın tamamlanmasından sonra kazı heyetindeki uzmanın yapacağı inceleme sonucu bebeğin cinsiyet, yaşı ile ilgili araştırma yapılacağını söylüyor.

Bathonea kazılarında ayrıca geç Roma dönemine ait 1.600 yıllık hokka ve divitten oluşan yazı takımı bulundu. Bir tüccara ait olabileceği düşünülen minyatür kap, kemik yazı kalemi ve hokka bir arada ortaya çıkartıldı.

Geyik kemiğinden yapıldığı düşünülen kalemde siyah ve kırmızı mürekkep izleri belirlendi.

Yapılan incelemeler neticesinde divit üzerinde kırmızı ve siyah mürekkep izlerine rastlandı. Kırmızı mürekkep o dönem için yalnızca devlet görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı mürekkep olarak biliniyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login