Tavşanlı Höyük’te 4.200 Yıllık Mermer İdoller Bulundu

Kütahya’da yer alan Tavşanlı Höyük’teki kazı çalışmalarında, 4.200 yıllık fındık kalıntıları ve mermer idoller ortaya çıkarıldı.

Tavşanlı Höyük’te bulunan mermer idoller.

Tavşanlı Höyük’teki kazılar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan başkanlığında devam ediyor.

Bugüne kadar çok az bilgi sahibi olduğumuz Ege ile Orta Anadolu arasındaki bölgede yer alan Tavşanlı Höyük, karbon 14 sonuçlarına göre günümüzden 8.000 sene önce yerleşimin başladığı, Kütahya’nın bilinen en eski yerleşmesi.

(İlgili: Tavşanlı Höyük’te 3.300 Yıllık Mühür ve Hançer Bulundu)

Ayrıca MÖ 3. Binyıl, Asur Koloni Çağı ve Hitit İmparatorluğu ile çağdaş olan 45 hektarlık yayılım alanıyla Batı Anadolu’nun en büyük 2-3 Tunç Çağı höyüğünden bir tanesi.

Tavşanlı Höyük’te bulunan fındık kalıntıları.

Bu sezon höyükte süren kazılarda, 4.200 yıl öncesine tarihlenen bir tabakada fındık kalıntıları ve mermer idoller bulundu. Ortaya çıkartılan kalıntılar, Tavşanlı Höyük’ün Tunç Çağı’nda Troya ile çok sıkı bir bağ kurduğunu gösteriyor.

Bulgular, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından duyuruldu.

Tavşanlı Höyük, Kütahya’da yer alıyor.

Geçtiğimiz aylarda Tavşanlı Höyük’te 3.300 yıllık bir mühür ve Miken kılıçlarını anımsatan hançer ortaya çıkarılmıştı.  Günümüzden 3.300 sene öncesine tarihlenen Hitit İmparatorluk Dönemi sonu ile çağdaş bir silonun tabanında bulunan mührün, buradaki muhtemelen Luwilere ait yerel bir yönetici ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Mühür hiç bilmediğimiz bir şekilde hem Ege hem de Anadolu etkileri taşıyor ama bugüne kadar başka bir benzeri bulunamadı. Anadolu üslubunun yanında kürekli bir tekne motifi mührü ilginç kılıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login