Aborjinler, Bumerang ile Taş Aletleri Keskinleştiriyordu

Bumeranglar üzerindeki aşınma izleri, Aborjinlerin bunları, taş aletleri şekillendirmek için de kullandığını gösteriyor.

Avustralya yerlilerine ait bir bumerang.

Bumerangların çok amaçlı kullanımlarına ilişkin yeni araştırma, Avustralya yerlilerinin taş aletlerin kenarlarını şekillendirmek için sert ahşap nesnelerin nasıl kullanıldığını gösteriyor.

PLOS ONE’da yayınlanan araştırma, rötuş faaliyetleri sırasında bumerangların yüzeylerinde oluşan kullanım aşınmasını araştırarak, bumerangların taş alet rötuşlayıcısı olarak nasıl işlev görebileceğini gösterdi.

(İlgili: Aborjinler, Bumerangları Çok Farklı Amaçlarla Kullanıyorlardı)

Bumeranglar üzerindeki kullanım-aşınma izlerinin, geçmişi 200.000 yıldan daha eski olan Paleolitik kemik rötuş aletlerinde gözlemlenenlerle karşılaştırılabilir olduğu bulundu.

Araştırma, Avustralya İnsan Evrimi Araştırma Merkezi’nden aynı ekip tarafından yönetilen bumerang kullanımlarına ilişkin önceki bir araştırmaya katkıda bulunuyor. Ancak aynı zamanda Avustralya’daki yerlilere ait birçok aletin çok amaçlı uygulamasına ilişkin daha geniş bir konuyu da vurguluyor.

Bumerang kullanarak taş aletleri şekillendirmeye dair deneysel bir çalışma. C: Griffith Üniversitesi

Doktora Adayı Eva Francesca Martellotta, çalışmanın, arkeolojik bağlamlarda nadiren araştırılan bir konu olan, kemik ve ahşap nesneler arasında derin bir işlevsel bağlantıyı ortaya çıkardığını söylüyor.

Martellotta, “Taş aletlere uygulanan şekillendirme tekniklerini incelemek, geçmişimizi anlamak için çok önemli.” diyor.

“Modern terimlerle düşünmek, kasap bıçağı ile ekmek bıçağı arasındaki farkı anlamak gibidir: bıçakları farklı şekillerdedir – biri düz, diğeri tırtıklı – çünkü farklı malzemeleri kesmek için kullanılırlar. Yani, farklı işlevleri yerine getirmek için.”

“Avustralya bumerangları çoğunlukla avlanma ve savaş silahları olarak kullanılır. Bununla birlikte, Aborjin topluluklarının günlük faaliyetleriyle bağlantılı birçok başka işlevi de vardır.”

Çalışmada kullanım-aşınma analizi yapılan bir bumerang. C: Griffith Üniversitesi

“Makalemizde, bumerangların unutulmuş bir kullanımını araştırmak için geleneksel bilgi ve deneysel arkeolojiyi bir araya getirdik: taş aletlerin kenarlarını modifiye etmek.”

“Bu faaliyet, her biri bir veya daha fazla işleve sahip çeşitli taş aletler üretmek için esastır. Geleneksel olarak el yapımı deneysel bumerang kopyaları, taş aletleri şekillendirmek için çok işlevsel olduğunu kanıtladı. Sonuçlarımız, bu ikonik nesnelerin çok amaçlı doğasının ilk bilimsel kanıtı.”

“Sonuçlarımız bumerang gibi günlük aletlerin çok amaçlı doğasını bilimsel olarak ilk kez ölçse de, bu, Aborjin halkının çok uzun zamandan beri bildiği bir şey.”


Griffith University. 16 Ağustos 2022.

Makale: Eva Francesca Martellotta et al. (2022). Beyond the main function: An experimental study of the use of hardwood boomerangs in retouching activities. PLoS ONE.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login