Norveç’teki keşfedilen bir Viking kılıcı, Kuzey Denizi’ndeki yolculuklara dair yeni bilgiler ortaya koyuyor.
Kılıç, Gausel kraliçesi olarak adlandırılan kişinin mezarıyla zaten ünlü olan Stavanger’deki Jåttå/Gausel bölgesinde üç parça halinde bulundu. Söz konusu mezar, 1883’te bulunmuştu ve Viking Çağı’nın en zengin kadın mezarlarından biri olarak kabul ediliyor.
Oseberg gemisine gömülen kadınlar gibi Gausel kraliçesi de mezarında Britanya Adaları’ndan gelen zengin eserlere sahipti.
(İlgili: Antalya’daki Patara Antik Kenti’nde 1.000 Yıllık Viking Kılıcı Bulundu)
Kılıç, Viking Çağı’ndan kalma en gösterişli süslemeli ve en ağır kılıç türlerinden biri olmalıydı. Bıçak kısmı kayıp, ancak kabza altın ve gümüş renginde benzersiz ayrıntılara ve daha önce bilinmeyen zarif detaylara sahip.
Norveç’te toplam yaklaşık 3.000 Viking kılıcı buluntusu içinden, bu tür kılıçlardan yalnızca 20 tane bulundu.
Zengin ve karmaşık tasarım
Kılıç şu anda Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nde koruma altında. Kabzadaki ayrıntıları görmek hala zor, ancak tasarım, 550 ile 1050 yılları arasında Demir ve Viking Çağı’nda bulunan tipik hayvan stillerinin yaldızlı unsurlarını içeriyor.
Korumadan sorumlu konservatör Cora Oschmann, “Böyle bir buluntu üzerinde çalışmak çok heyecan verici. Bu zorlu bir iş, ancak her gün yeni ayrıntılar ortaya çıkarıyoruz.” diyor.
Kabza ayrıca niello tekniği ile yapılmış gümüşten geometrik figürler içeriyor. Bu, gümüşte siyah şeritler yapmak için bir çeşit metalik karışımın kullanıldığı anlamına geliyor.
Kabzanın yanlarındaki her iki ucu da hayvan başı olarak oluşturulmuş.
Müzeden arkeolog Zanette Glørstad, “Teknik çok yüksek kalitede ve hem gösterişli hem de karmaşık dekor ve kabzanın özel oluşumu bunu gerçekten eşsiz bir keşif haline getiriyor.” diyor.
Büyük olasılıkla ithal
Bu özel kılıç türü hem Doğu hem de Batı Avrupa’da bulundu. Norveç’te bulunan bu türden birkaç kılıç büyük olasılıkla ithal edilmişti.
Zanette Glørstad, “Ancak bu tür kılıçların kopyalarının Norveç’te çok yetenekli kılıç ustaları tarafından yapıldığını hayal etmek mümkün.” diyor.
Glørstad, “Tasarım, kılıcın Fransa veya İngiltere’de yapıldığını ve Eigg adasında bulunan kılıç gibi 800’lerin başlarına tarihlenebileceğini gösteriyor.” diyor.
Norveç ve Britanya Adaları
Jåttå/Gausel bölgesinin kapsamlı ittifaklar ve yağma için başlangıç noktası olup olmadığı önceden tartışılmıştı.
Stavanger Arkeoloji Müzesi araştırmacısı Håkon Reiersen, “Bulgunun Gausel kraliçesine yakın konumu, tüm Jåttå/Gausel bölgesine yeni bir bakış atmamız gerektiği anlamına geliyor” diyor.
Bu bölgedeki hem erkeklere hem de kadınlara ait ithal muhteşem buluntuların olağanüstü koleksiyonu, buranın Kuzey Denizi boyunca temas için önemli bir merkez olduğunu gösteriyor.
Kılıç, koruma çalışmaları bittiğinde Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.
University of Stavanger. 18 Temmuz 2022.
You must be logged in to post a comment Login