Polonya’daki Roma Mezarlarından İlginç Bulgular

Polonya’da Mickiewicz Üniversitesi Prehistorya Enstitüsü arkeologları, Grunda adındaki sitede yürüttükleri kazılarda 2000 yıl öncesine tarihlenen mezarlarda ilginç buluntularla karşılaştılar.

Kazı yürütücüsü Igor Kokszuk, yapınn büyüklüğü nedeniyle oldukça zorlandıklarını ve mezarı ortaya çıkarabilmek için tonlarca taş ve toprak kazdıklarını belirtti. Yapının oldukça karmaşık bir tasarıma sahip olduğunu ve Bilinçli bir şekilde kum ve taşlarla kapatıldığını da ekledi.

Arkeologlar yapının bulunduğu alanın birkaç ritüel işlenminden geçtiğini, zemin seviyesinde yangın tabakası keşfettiklerini ve bu işlemin toprağın arındırılmasıyla bağlantılı bir ritüel şekli olabileceğini belirtti.Yanmış kemiklere dair hiçbir buluntu gelmemesine rağmen, bulunan küçük mezar çukurunun kremasyona dair izler taşıması gerektiğini düşünülüyordu. Yanmış alan dışında ise sayıları 300’ü bulan, bronz, demir, altın, gümüş gibi malzemelerden yapılmış süs eşyaları buldular.

Dönemin mimarları, yapıyı çemberler oluşturacak şekilde tasarlamışlar iki çemberin iç içe geçmesiyle oluşan yapıda, malzeme olarak büyük kayalar kullanılmış. Dış çeperi oluşturan halkanın çapı 10 metre iken, içindeki daha küçük halkanın çapı 3,5 metre civarında ve bu halkalar arasında kalan alanların tabanları ufak çakıl taşlarıyla döşenmiş. Tüm yapı 1,5 metre kadar yükseltilmiş ve antik mimarlar tarafından kum ile örtülmüştür.

Mezarlık alanındaki bu yapı, aynı zamanda gömülü olan kişinin sosyal statüsü hakkında da önemli bilgiler vermekte. Mezarlıktaki en görkemli yapı olmasının yanısıra, soyulmamış tek mezar olma özelliğini taşıyor.

Araştırmacılar, iki yıl önce başladıkları kazıda alanın biraz dışında buldukları bir mezardan ise lüks Roma damgalı bir kap ve bazı ithal malzemeler buldular. Ancak mezarda herhangi bir iskelete rastlamadılar ve bu duruma alışılmışın dışında bir hipotez sundular: “Biz 2000 yıl öncesinin mezar ritüellerine dair izler keşfettiğimizi düşünüyoruz. 2012 yılında keşfettiğimiz boş mezar ve bulduğumuz kremasyon mezar birbirine çok yakındı. Büyük ihtimalle bu iki yapı da tek kişiye ait bir ritüel için kullanıldı. Belki de mezarın sahibi kişi bir süre mezarda kaldıktan sonra kremasyon mezara götürüldü. Orada yakma işlemi yapıldıktan sonra ise mezara geri gömüldü.”

Düşünüldüğünde böyle bir işlemin yapılması muhtemel gözükse de arkeologlar için bunlara bir kanıt oluşturmak oldukça zor. Roma etkisi altındaki dönemde buna benzer ritüeller görülmekle beraber tek kişi için oluşturulan iki yapıya hiç rastlanmamıştı.

Önümüzdeki yıllarda mezarlık sitesi ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Çalışma sırasında bulunan buluntular ise Zlotow Land Müzesi’nde sergilenecek. Üç yıl önce keşfedilen mezarlık alanı, daha öncesinde pek çok kez avcılar ve defineciler tarafından onlarca kez tahribe uğramış. Neyse ki bu alandan bir tanede olsa soyulmamış bir mezar bulunabildi…

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply