İsveç, Yerlilerin Kafataslarını Törenle Polinezya’ya Geri Verdi

Türkiye ve Orta Doğu’daki ülkelerde Avrupa ülkelerine götürülen tarihi eserlerin geri verilmesi tartışılırken, yerlilerin yaşadığı bölgelerde insan kalıntılarının, yani yerlilerin atalarının kalıntılarının geri verilmesi tartışmalı konulardan oluyor. Bunun bir örneği, İsveç’te Polinezyalı bir grup üyelerine 10 insan kafatasının verildiği törende görüldü.

Polinezya, Büyük Okyanus’taki 3 büyük ada öbeğinden biridir. Hawaii, Paskalya Adası ve Yeni Zelanda’nın oluşturduğu üçgen biçiminde alana dağılmıştır.

1800lerde bu adalardan Fransa’ya ait olan Fransız Polinezyası bölümünde, on insan kafatası toplanmış ve 1884’te arkeolog Hjalmar Stolpe tarafından İsveç’e getirilmişti. Bu kafatasları Stockholm ve Uppsala’daki üniversitelerde saklanıyordu.

Üniversite yetkilileri, Polinezyalı bir dernek olan Te Tupuna Te Tura’yla, kalıntıların ülkeye geri iade edilmesi konusunda çalıştı.

İsveç’te yapılan bir törenle Polinezyalı bir grubun üyelerine verilen kafatasları, şimdi Markiz Adaları’na gömülecek.

Geri verilen kafataslarından bazıları. Görsel:Fredrik Funck

Radio New Zealand

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login