Meksiko’da, İmparator II. Moctezuma’nın İspanyollar tarafından esir tutulduğu ve 1520’de öldürüldüğü bir Aztek sarayının kalıntıları keşfedildi.
Tarihsel kayıtlar İspanyol işgalci Hernan Cortes’in Moctezuma II’yi (Moctezuma Xocoyotzin olarak da bilinir) rehin aldığını ve imparatoru Aztek nüfusunu kontrol etmeye zorlamak için sarayda tuttuğunu söylüyor.
(Meksika’da Bulunan Altın Külçe, Aztek Hazinesinin Parçasıydı)
Halk hızla isyan etti ve saraydaki İspanyolları kuşattı. İspanyollar, Moctezuma II’yı saray balkonundan isyancılara hitap ettirerek isyanı bastırmaya çalıştı ama isyancılar kuşatmayı durdurmayı reddetti ve imparator çapraz ateş ile öldürüldü.
İspanyol işgalciler sonunda Aztek şehri Tenochtitlan (günümüzde Meksiko’nun bulunduğu yer) da dahil olmak üzere isyancı güçleri yok etti. Hayatta kalan Aztek halkı, Tenochtitlan kentinin kalıntıları üzerinde yeni bir şehir inşa etmek zorunda bırakıldı. Kazı sırasında arkeologlar tarafından keşfedilen, sarayın kalıntıları üzerine Cortes için de bir ev inşa edildi.
Heykelleri yeniden kullanmak
Sarayın 18. yüzyıldan kalma bir rehinci dükkanının altında bir plazanın parçası olabilecek bazalt döşeme zeminlerini içeren kalıntılarını bulundu. Ayrıca arkeologlar saraydaki heykellerin Hernan Cortes’in evini inşa etmek için blok olarak yeniden kullanıldığını keşfettiler.
Arkeologların yaptığı açıklamaya göre bu evde kullanılan bir heykel, İspanyol işgalinden önce binlerce yıl boyunca Mezoamerika’da yaygın bir şekilde ibadet edilen bir tanrı olan Quetzalcóatl’ı, ‘tüylü yılanı’ tasvir ediyordu. Arkeologlar ‘tüylü başlığı’ tasvir eden bir başka heykelin de sarayda bulunduğunu ve bu heykelin de Cortes’in evini inşa etmek için yeniden kullanıldığını buldu.
Arkeologlar, sarayın ve Cortes’in evinin keşfi için “500 yıl sonra bu tarihsel olayların anısını canlandırıyor.” diyor.
Söz konusu keşifler, 1775 yılında kurulan yoksulların para ve ödünç almasını kolaylaştırmayı hedefleyen bir rehinci dükkanı olan Nacional monte de Piedad’ın altında yapılan kazı çalışmaları sırasında yapıldı.
Live Science. 22 Temmuz 2020.
You must be logged in to post a comment Login