İnsan ile Neandertal Farkı, Ayılar Arasındakinden Daha Az

Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalılar, genetik olarak birbirine kutup ayıları ile kahverengi ayılardan daha yakındı. Bu yüzden ayılar gibi kolayca sağlıklı ve verimli melezler doğurabiliyorlardı.

C: Kennis & Kennis Reconstructions

Çalışma, insanlar ve eski akrabalarımız arasındaki genetik mesafe değerlerinin, kolayca melezleştiği ve verimli yavrulara sahip olduğu bilinen tür çiftleri arasındaki mesafeden daha küçük olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Profesör Greger Larson, “Dünyayı farklı kutulara ayırma arzumuz, türleri tamamen ayrı birimler olarak düşünmemize yol açtı. Biyoloji, bu katı tanımları umursamaz. Birçok türün, hatta evrimsel olarak çok uzak olanların bile, genleri her zaman değişir.” diyor.

“Tahminli ölçümümüz, herhangi iki türün verimli melez yavrular üretme olasılığının hızlı ve kolay bir şekilde belirlenmesini sağlıyor. Bu karşılaştırmalı ölçüm, insanların ve Neandertallerin ve Denisovalıların canlı verimli yavruları kolaylıkla doğurabildiklerini gösteriyor.”

(Neandertal Geni Taşıyan Kadınlar Daha Doğurgan)

Neandertaller, Homo sapiens ve Denisovalılar arasındaki uzun melezlenme tarihi, yakın zamanda antik genomların analizi ile kanıtlandı. Eski insanlar da dahil olmak üzere memeli türlerin verimli melez yavrular doğurma kabiliyetini tahmin etmek zordur ve melezlerin göreceli doğurganlığı açık bir soru olmaya devam ediyor. Bazı genetikçiler Neandertallerin ve insanların “biyolojik uyumluluğun sınırında” olduğunu bile söyledi.

Bu nedenle ekip, herhangi iki memeli türü arasındaki birinci nesil melezlerin göreceli doğurganlığını tahmin etmek için genetik uzaklık kullanarak bir metrik geliştirdi. Bunu, daha önce melez yavrular ürettiği gösterilen farklı türlerden genetik dizi verilerini analiz ederek yaptılar. Genetik uzaklığı, melez yavruların göreceli doğurganlığı ile ilişkilendirerek, herhangi iki tür arasındaki evrimsel uzaklık ne kadar büyük olursa, aralarındaki yavruların verimli olma olasılığının o kadar düşük olduğunu göstermek mümkün oldu. Ayrıca ekip, doğurganlık eşiğini belirlemek için uzaklık değerlerini kullandı.

İnsanlar, Neandertaller ve Denisovalılar arasındaki uzaklık değerleri hesaplandığında, kutup ayıları ile boz ayılar ve çakallar ile kurtlar da dahil olmak üzere kolayca melezleştiği bilinen birkaç tür çifti arasındaki değerlerden bile daha küçüktü.

Bu durum, ilk genetik diziler üretilir üretilmez genomlarımızda Neandertallerin ve Denisovalıların varlığını tahmin edebileceğimiz anlamına geliyor.


University of Oxford. 3 Haziran 2020.

Makale: Richard Allen et al. 2020. A mitochondrial genetic divergence proxy predicts the reproductive compatibility of mammalian hybrids. Proceedings of the Royal Society B.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login