Mavi Anadoluculuk fikrinin öncülerinden ve önemli temsilcilerinden biri olan Cengiz Bektaş hocamız vefat etti.
Arkeofili olarak 2017 yılında Mavi Anadoluculuk ve Mimarlık-Arkeoloji İlişkileri üzerine iki röportaj gerçekleştirdiğimiz hocamızın ailesinin ve bilim ailesinin başı sağolsun.
Anadolu’nun geçmişini yorumlamamızda önemli bir yere sahip olan “Mavi Anadoluculuk” fikrinin öncülerinden ve önemli temsilcilerinden biri olan; Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu gibi isimlerle uzun yıllar “Mavi Yolculuğu” gerçekleştirmiş Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, yaşamı boyunca konut, müze, sanayi ve okul gibi birçok mimari eser bıraktı.
Ayrıca bugüne kadar şiir deneme, inceleme, araştırma, çocuk yazını dallarında birçok değerli eser bırakan Bektaş, uzun yıllar Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı ve PEN Türkiye 2. Başkanlığı görevlerini üstlendi.
Yakın bir zamana kadar çeşitli üniversitelerde kültür ve mimarlık ilişkisini anlattığı dersler vermiş olup; arkeoloji, sanat tarihi ve mimarlık disiplinlerinin buluştuğu çok sayıda çalışma yaparak, bu disiplinlerin bir arada konuşulduğu bir alan yarattı.
Cengiz Bektaş Kim?
Cengiz Bektaş 26 Kasım 1934’te Denizli’de doğdu. Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1959 yılında yüksek eğitimini tamamladı. 1960’ta Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya’da serbest mimar olarak çalıştı. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ’ye öğretim görevlisi olarak çağrılınca, Türkiye’ye döndü. 1962 – 63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işliğini bir yıl yönetti.
1963’te Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963–69 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 25’in üzerinde ödül kazandı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü’nü kazandı. Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı.
Cengiz Bektaş, 2014 yılında Uluslararası Mimar Sinan Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca 2016 yılında, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Cengiz Bektaş 1950’de, Denizli’de yayımlanan yerel gazetede yazdığı köşe yazıları ile yazın yaşamına girdi. 1954’te DGS Akademisi’ndeki, Bedri Rahmi’nin seçici kurulda olduğu şiir yarışmasında birincilik kazandı. 1960 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkçe Dergisi’nde Bektaş’ın şiirlerini Türkiye’de ilk kez yayımladı.
Şiirleri on altı dile çevrildi. Şiir betikleri ile birlikte mimarlık, kültür konularını işleyen 106 yapıtı vardır. Yurtdışında, yurt içinde sayısız toplantıya katıldı, bildiriler verdi.
You must be logged in to post a comment Login