Polenli Arıların En Eski Örneği Kehribarda Bulundu

100 milyon yıl önce ilkel bir arıya yapışan böcek parazitleri, arı için ölümcül olsa da, bilim için büyük bir şans yarattı.

100 milyon yıllık Discoscapa apicula. Arı dört böcek larvası taşıyor. C: George Poinar

Ağaç reçinesine yapışan ve böylece kehribar içinde korunan dişi arı, araştırmacı George Poinar Jr. tarafından yeni bir aile, cins ve tür olarak tanımlandı.

Myanmar’da bulunan orta Kretase dönem fosili, polenli ilkel bir arının ilk kaydını ve ayrıca bugün modern arılarda ortaya çıkmaya devam eden böcek parazitlerinin ilk kaydını sağladı.

(Sivrisinekler 100 Milyon Yıl Önce de Sıtma Taşıyordu)

Yayımlanan bulgular, evrim tarihinin ve çiçekli bitkilerin çeşitlendirilmesinde önemli bir bileşen olan arıların ilk günlerine yeni bir ışık tutuyor.

Böcek tozlayıcılar, dünyadaki çiçekli bitkilerin çoğalmasına yardımcı olur ve ayrıca biyolojik çeşitliliğin destekleyicileri olarak ekolojik olarak önemlidir. Arılar standart taşıyıcıdır, çünkü genellikle fazla sayıda bulunurlar ve yaşam döngüleri boyunca sadece nektar ve polenle beslenen tek tozlayıcı grubudurlar.

100 milyon yıllık arı, kehribar içinde sıkışmış. C: George Poinar

Arılar, etobur olan yaban arılarından evrimleşti. Bununla birlikte, yaban arıları bu diyet geçişini yaparken geçirdikleri değişiklikler hakkında çok fazla şey bilinmiyor.

Uzak geçmişin biyolojisi ve ekolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için kehribarda korunmuş bitki ve hayvan yaşam formlarını kullanmada uluslararası bir uzman olan Poinar, yeni bulguyu Discoscapidae ailesinde Discoscapa apicula olarak sınıflandırdı.

(100 Milyon Yıllık Dinozor Tüyünde Kene Bulundu)

Fosilleşmiş arı, tüylü kıllar, yuvarlak bir pronotal lob ve arka tibia üzerinde bir çift mahmuz da dahil olmak üzere modern arılar ile bazı özellikleri paylaşıyor ve ayrıca çok alçak yerleştirilmiş anten soketleri ve bazı kanat-damar özellikleri gibi yaban arısı özelliklerine de sahip.

Polen tutucu kıllar. C: George Poinar

Poinar, iki segmentli bir anten tabanına atıfta bulunarak, “Bu yeni ailede, yaban arısı veya arıların, mevcut veya nesli tükenmiş soylarında bulunmayan benzersiz bir şey var: çatallanmış bir anten.” diyor.

“Arıların fosil kayıtları oldukça geniş, ancak çoğu son 65 milyon yıla ait ve modern arılara çok benziyor. Bu çalışmadaki gibi fosiller, bazı yaban arısı soylarının polen yiyici haline geldiklerinde geçirdiği değişiklikleri bize anlatabilir.”

Discoscapa apicula’daki çok sayıda polen tanesi, arının yakın zamanda bir veya daha fazla çiçeğe gittiğini gösteriyor.


Phys. 12 Şubat 2020.

Makale: Poinar Jr, G. (2020). Discoscapidae fam. nov.(Hymenoptera: Apoidea), a new family of stem lineage bees with associated beetle triungulins in mid-Cretaceous Burmese amber. Palaeodiversity, 12(1), 1-9.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login