Neandertallerin kulaklarında bulunan kemiksi büyüme, yaşamlarının önemli bir kısmında suda yiyecek aradıklarını gösteriyor. Bu durum, Neandertallerin suya yakın yerler de dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda yaşama adapte olduklarına dair yeni kanıtlar sağlıyor.
Washington Üniversitesi’nden Erik Trinkaus ve meslektaşları, Batı Avrasya’da Orta Pleistosen – Geç Pleistosen dönemleri arasında yaşamış 77 antik insanın iyi korunmuş kulak kalıntılarını araştırdı.
Araştırmacılar, dış işitsel ekzostoz olarak da bilinen kulak kanallarındaki yoğun, kemikli büyümeyi incelediler. Bunlar genellikle modern sörfçülerde ve soğuk, yağışlı ve rüzgarlı koşullarda zaman geçiren diğerler insanlarda bulunur ve bu durumun diğer adı olan “sörfçü kulağı”na yol açar.
(Neandertaller 130.000 Yıl Önce Altın Kartal Yakalıyordu)
Araştırmacılar, inceledikleri 23 Neandertal’in yaklaşık yarısının, ekibin çalıştığı diğer eski insan gruplarının herhangi birinde olduğundan en az iki kat daha fazla büyüme belirtilerine sahip olduklarını gördüğünde oldukça şaşırdı.
Bu durum, diğer arkeolojik kanıtlardan açıkça anlaşılmayan bir şeyi, Neandertallerin yiyecek ve diğer kaynaklar için suya daldığını gösteriyor.
Düşündüğümüzden daha zekiler
Trinkaus, “Bulguların hepsi, çeşitli kanıt biçimlerinden yola çıkarak daha net bir şekilde bunu pekiştiriyor: Neandertaller yetenekli ve esnekti, bazılarının hala onları nitelendirdiği gibi yetersiz değillerdi.” diyor.
Araştırmacılar ayrıca, yaklaşık 130.000 ila 80.000 yıl önce, orta Paleolitik dönemden kalma erken modern insan kalıntılarını da inceledi. Dört kişiden sadece bir tanesi bu büyümelere sahipti. Paleolitik dönemin başından ortasına kadar olan insanlarda, yaklaşık 60.000 ila 25.000 yıl önce, kulaktaki bu kemiksi büyüme 24 kalıntının beşinde ortaya çıktı.
Neandertaller, yaklaşık 180.000 ila 40.000 yıl önceye denk düşen bir dönemde yaşadılar. Söz konusu kemiksi büyümelerin genetik kaynaklı gelişmiş olma ihtimali de olabilir, ancak yaşadıkları ve suya yakın oldukları farklı ortamlar neden diğer gruplardan daha fazla kemiksi büyümeye sahip olduklarını açıklayabilir.
Modern sörfçülerden, bu kemiksi büyümelerin normalde çok az rahatsızlığa veya hiç rahatsızlığa neden olmadığını biliyoruz, ancak bunlar kısmen sağırlığa neden olabiliyor.
New Scientist. 14 Ağustos 2019.
Makale: Trinkaus, E., Samsel, M., & Villotte, S. (2019). External auditory exostoses among western Eurasian late Middle and Late Pleistocene humans. PloS one, 14(8), e0220464.
You must be logged in to post a comment Login