2019 Temmuz Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

2019 yılının Temmuz ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri derledik.

10- Kıbrıs’ta İlk Defa Sağlam Roma Batığı Bulundu

Güneydoğu Kıbrıs’taki bir kasaba olan Protaras kıyılarında bulunan antik gemi enkazında yer alan amfora kalıntıları. C: Department of Antiquities, Republic of Cyprus

Güneydoğu Kıbrıs sahiline dalan arkeologlar, Kıbrıs tarihinde ilk defa “bozulmamış Roma gemi enkazı” keşfetti.

Dalgıçlar, geminin kalıntılarını, plajları ile ünlü bir tatil beldesi olan Protaras kıyılarında buldu. Antik geminin kargosu, genellikle yağ ve şarap gibi değerli sıvıları taşımak için kullanılan kulplu ve dar ağızlı amforalarla doluydu.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- Avrupa’nın En Eski Camisi Antik Vizigot Kentinde Bulundu

Reccopolis’e ait 2015 yılında alınmış jeomanyetik bir görüntü. C: J. Henning and E. Fikrit Eyub; Henning, J. et al. Antiquity 2019.

İspanya’da yer alan antik Vizigot kentinin altında Avrupa’nın en eski camisi olabilecek bir yapı bulundu.

Araştırmacılar Reccopolis kentinde bulunan binalardan farklı özellik gösteren ve yüzü Mekke’ye dönük büyük bir yapı keşfettiler. Yapıya ait yerleşim planının Ortadoğu camilerinin yerleşim planı ile benzerlik gösterdiği kaydedildi. Binanın bir camiye ait olduğuna ilişkin tahminlerin ancak yapılacak kazı çalışmaları ile kesinlik kazanabileceği belirtiliyor. Tahminler doğru çıkarsa yapının günümüze ulaşan en eski  Avrupa camisi olması çok muhtemel.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- Filistlerin Avrupalı Genetik Kökeni Kanıtlandı

İsrail’de bulunan Aşkelon antik şehrinde ortaya çıkarılan iskeletler Filistlerin güney Avrupa’dan geldiğini öne sürüyor. C: Melissa AjaCourtesy/Leon Levy Expedition to Ashkelon

Aşkelon kentindeki 3.000 yıllık insan kalıntıları, Filistlerin Güney Avrupa’dan göç ettiğini gösteriyor ve bu göç Deniz Kavimleri ile bağlantılı olabilir.

Filist şehri Aşkelon’da elde edilen Bronz ve Demir Çağa ait antik DNA verileri, Güney Avrupa’dan Levant’a doğru bir göçün yaşandığını gösteriyor ve bu göç eden gizemli popülasyonun Deniz Kavimleri ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Afrika Dışındaki En Eski Modern İnsan Yunanistan’da Bulundu

Bir Neandertal kafatası olduğu düşünülen Apidima 2’nin yeniden yapılandırılması. Çok daha eski bir kafatası parçası olan Apidima 1’in de Neandertal olduğu varsayılmıştı, ancak bilim insanları şimdi bunun modern bir insana ait olduğunu söylüyor. C: Katerina Harvati, Eberhard Karls University of Tübingen

Araştırmacılar, Afrika dışındaki türümüzün en eski örneğini, yani bir modern insanı buldu ve tam 210.000 yıllık!

Yunanistan’da ortaya çıkan bir kafatası, Avrupa’nın Neandertaller tarafından iskan edildiği bir zamana, tam 210.000 yıl öncesine tarihlendi. Bu sansasyonel keşif, günümüzde yaşayan insanların DNA’sında hiçbir iz bırakmayan, Afrika’dan gelen insanların daha önce göç ettiklerini kanıtlıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Musul Barajı’nın Altında Mitanni Sarayı Ortaya Çıktı

Irak, Dicle Nehri yakınlarındaki Kemune Sarayı’nın batı yüzünün havadan bir görünüşü. C: Kurdistan Archaeology Organization

Yaşanan kuraklık yüzünden çekilen Musul baraj gölü sularının altından Bronz çağa ait antik kent harabeleri çıktı.

Arkeologlar, kentin içerisinde 7 metrelik duvarları korunmuş bir saray bulunduğunu ve saray odalarının renkli fresklerle donatılmış olduğunu söylüyor. Kemune olarak adlandırılan siteyi, MÖ 15. ve 14. yüzyıllar arasında Suriye’nin bir kısmı ile birlikte Mezopotamya’nın kuzeyini yönetiminde toplayan Yakın Doğu krallığı Mitanni İmparatorluğu dönemine tarihlendiriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

5- Kudüs’te 9.000 Yıllık Devasa Yerleşim Bulundu

C: Israel Antiquities Authority

Kudüs yakınlarında Neolitik döneme tarihlenen devasa bir yerleşim keşfedildi ve araştırmacılar buranın şimdiye kadar bulunan en büyük Neolitik yerleşimlerden biri olduğunu söylüyor.

Kudüs’ün yaklaşık 5 kilometre batısında ortaya çıkarılan geniş Neolitik köy, ilk olarak 9.000 yıldan daha uzun bir süre önce kurulmuştu ve daha sonraki en parlak döneminde kalabalık bir ticaret ve etkinlik merkezi olmuştu. Bu dönemde yerleşimin yaklaşık 2.000 –3.000 insana ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- Akdeniz’de Bilinen En Eski Fresk Örnekleri Bulundu

Bitki motifli taban resimleri. C: Universität Tübingen

Lübnan’daki Bronz Çağı sarayında bulunan freskler, bu tekniğin Minos’ta değil, yaklaşık 4.000 yıl önce Yakındoğu’da geliştiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, Lübnan’daki Bronz Çağı sarayında yer alan 4.000 yıllık duvar resimlerini analiz etti. Freskler, 7 x 14 metre ölçülerindeki en büyük odanın içindeki duvarlarda bulundu. Araştırmacılar, sarayın MÖ 1900’lerde inşa edildiğini ve yaklaşık 200 yıl boyunca kullanıldığını söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- Şaka Yazılı Antik Roma Kalemi Bulundu

Roma kalemi üzerindeki yazı, onu yazan kişinin gerçek duygularını anlatıyor. C: Juan Jose Fuldain/MOLA

2.000 yıllık demir kalemdeki ilginç not deşifre edildi: “Roma’ya gittim ve sana aldığım tek şey bu berbat kalemdi.”

Kulağa tıpkı bugünün ucuz ve neşeli hediyelik eşya endüstrisinde her yerde bulunan bir şaka gibi geliyor. Ancak, şaka yollu yazılan bu yazı, son zamanlarda Londra şehrinde yapılan kazılar sırasında ucuz bir yazma aleti (stylus) üzerinde keşfedildi ve yaklaşık 2.000 yıllık.

“Şehirden geldim. Sana beni hatırlayabileceğin keskin uçlu bir karşılama hediyesi getirdim. Eğer kader izin verirse, yol uzun olduğu ve cüzdanım boş olduğu kadar cömertçe verebileceğimi söyleyebilirim.”

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

2- 33.000 Yıllık Cinayet Nihayet Çözüldü

Cioclovina kafatasının üzerinde Üst Paleolitik dönemde yaşanmış bireyler arası şiddetin bir sonucu olması muhtemel iki büyük kırık bulunuyor. C: Kranioti, EF. et al. PLOS ONE. 2019

Tarihin bilinen en eski faili meçhul cinayetlerinden biri nihayet çözüldü.

33.000 yıl önce yaşamış bir adamın gizemli ölümünün ardındaki sır perdesi aralandı, yapılan yeni araştırmaya göre solak katil kurbanı kafatasına ardı ardına iki darbe indirerek öldürmüş. Araştırmacılara göre cinayet silahı tokmağa benzer bir nesneydi, bu da kurbanın başına vurularak öldürüldüğünü gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

1- İsveç’te Sağlam Bir Viking Gemi Mezarı Bulundu

İsveç’te ortaya çıkartılan sağlam Viking gemi mezarında, bir adamın, bir atın, bir köpeğin kalıntıları bulundu.

Arkeologlara göre bulunan mezarlardan biri oldukça sağlamdı ve bir adamın, bir atın ve bir köpeğin kalıntılarını içeriyordu. Mezarın içinde bir kılıç, mızrak, kalkan ve süslü bir tarak da ortaya çıkarıldı. Mezarlar geçtiğimiz sonbaharda, tarihi Uppsala kenti yakınlarındaki bir evin kazılması sırasında keşfedildi ancak yeni kazıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

BONUS

Müze ve Örenyerlerine %20 Zam Yapıldı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login