Iowa Devlet Üniversitesi’nden Jill Pruetz’in başkanlığındaki ekip, Batı Afrika şempanzelerinde (Pan troglodytes ssp. verus) dişilerin erkeklere oranla daha sık aletle avlandığını ortaya koydu. Güneydoğu Senegal’de Fongoli’deki Batı Afrika Şempanzeleri, insan dışında devamlı ve tutarlı olarak aletle avlanan tek tür.
“Bu durumun nedeni nedir? Daha iyi bir soru, diğer yerlerdeki şempanzelerin neden bu tekniği kullanmadığı olur. Diğer şempanzeler bu tekniği hiç öğrenmemiş olabilir. Aletle avlanmak, diğer şempanze bölgelerinde varolmayan bir sosyal hoşgörünün sonucu olabilir” diyor Dr Pruetz yayınlanan makalede.
Araştırma ekibi, hem dişi hem erkek şempanzelerin alet kullandığını gözlemledi. Fakat avların yarısından fazlası, tam olarak 300’ünden 175’i, dişi şempanzeler tarafından yapıldı.
Erkekler, avlanma grubunun %60’ını oluştururken, avların sadece %40’ı erkekler tarafından yapılıyordu. Pruetz:”Bu, araştırdıkça daha çok karşılaştığımız, şempanze davranışlarında gördüğümüz çeşitliliğe bir başka örnek.” diyor.
Dr Pruetz, şempanzelerin, ağaç kovuklarında saklanan hayvanları dürtmek için mızrak benzeri aletler kullandığını söyledi. Erkek ve dişi şempanzeler, alet destekli avlarda en çok Senegal bushbaby isimli bir hayvanı avlıyor.
“Alet kullanımındaki cinsiyet farkının bir açıklaması, erkek şempanzelerin daha fırsatçı olması olabilir. Genelde bir erkek, aletle avlanan başka bir bireyin, sıklıkla bir dişinin yakınında bulunur. Bushbaby dişiden kaçmayı başarırsa, erkek birey kaçan hayvanı kapar” diye açıklıyor Pruetz.
Royal Society Open Science
You must be logged in to post a comment Login