Restorasyonla tarihi dokusu yok edilen Beyoğlu’nun simge yapılarından Narmanlı Han’da dükkanlar kiraya verildi ve Gratis markasının tabelası asıldı.
Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Bedri Rahmi Eyüboğlu’na kadar birçok sanatçıya ev sahipliği yapan 186 yıllık Narmanlı Han’ın restorasyon projesi 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylandı.
(Gaziantep’teki Roma Köprüsünün Yerine Yenisi Yapıldı)
2016-2018 yılları arasında Beyoğlu’nun simge yapılarından biri olan Narmanlı Han restore edildi. Ancak ortaya çıkan görüntü, tarihi dokunun kaybolması nedeniyle büyük tepki çekti.
Şimdi ise restorasyonu tamamlanan Narmanlı Han’da dükkanlar kiraya verilmeye başlandı. 25 Haziran günü tarihi hana ilk olarak kozmetik ürünleri satan Gratis markasının büyük bir tabelası asıldı.
Fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşan Sibel Oral, “Narmanlı Han, bu sabah. Mimarın da dediği gibi “tarihi eser aslına uygun olarak yeniden eski ihtişamlı günlerine dönüyor…” sözlerini kullandı.
“AVM kültürü mekana yansımış”
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu geçtiğimiz yıl Sözcü’ye yaptığı açıklamada yapılan restorasyonu böyle değerlendirmişti:
“Toplumsallık ve sanat ilişkisi yok edilmiş ve tipik bir AVM kültürü mekana yansımış. Özgün niteliğinin yaşatılması zaten bir hedef olarak konmayan yapının malzeme, tasarım ve kullanım kararları özgün niteliği ile bağdaşmıyor. Bu çerçevede değerlendirildiğinde restorasyon sürecinin bir kişinin taşıyamayacağı ağır bir yük olduğu Narmanlı Han özelinde bir kez daha ispatlanmıştır. Kültür varlığı yapının niteliğine bağlı olarak restorasyon süreci tanımlanmalı ve üretim modeli oluşturulmalıdır. Aksi halde Narmanlı Han’da olduğu gibi kişisel tasarruflarla tarihi binanın ‘fiziksel başkalaşması ve mekanın ruhunu kaybetmesi’ ile sonuçlanan bir ‘fikri iflas’ gerçekleşebilir. Kent bu nedenle önemli kimlik değerini kaybederken, Narmanlı Han üzerinden toplumsal bellek yitimi somutlaşmıştır.”
Narmanlı Han
1831 yılında inşa edilen han, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanıldı. Daha sonra Narmanlı Ailesi’nin mülkü oldu. Sonraki yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşadı. 1990’ların başından itibaren mal sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tarihi yapı atıl durumda kaldı. 2013 yılı Aralık ayında 57 Milyon dolara Tekin Esen ve Mehmet Erkul tarafından satın alındı. Mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan restorasyon projesi 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylandı ve 2018 yılında restorasyon çalışmaları tamamlandı.
You must be logged in to post a comment Login