Antalya’da Selçuklu dönemi stilinde yapılan yaklaşık 800 yıllık Alaaddin Cami restorasyonu kapsamında ünlü Taç Kapı’nın yerine yenisi yapıldı.
Antalya Korkuteli’nde Selçuklu dönemi stilinde yapılan 800 yıllık Alaaddin Camisi’nde taşları statik nedenlerle sökülen ‘taç kapı’nın restorasyonu bitti. Ünlü Taç Kapı’nın orijinal halinden eser kalmadı. Tarihi kapının sanat şaheseri olarak nitelendirilen bezeme ve motiflerinden birçoğu artık yok.
(5. Murat Av Köşkü Hamamı’nın Restorasyonuna Tepki)
Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre, Anadolu beylikleri döneminin en önemli yapılarından biri sayılan ve yaklaşık 800 yıl önce yapılan Korkuteli Alaaddin Camisi, 2015 yılında restorasyona alındı. Caminin, sanat tarihi açısından eşsiz özellikteki taç kapısının da restorasyon kapsamında sökülerek yeniden yapılması planlandı.
Orijinal taşlar sökülerek bırakıldı
2016 yılında Taç Kapı’nın statik yapısının güçlü olmadığı gerekçesiyle numaralandırılarak söküldüğü ileri sürüldü. Ancak restorasyon yapılan şantiyede görülenler durumun böyle olmadığını gösterdi. Taç kapıya ait taş parçaları kırılmış halde etrafa dağılmıştı. Bazı taşların üzerinde numaralar bulunuyor ancak koruma amaçlı tek bir önlem yoktu. Yoldan geçen herhangi biri o taşları rahatlıkla alabilirdi.
(Konya’da Selçuklu Köşkünün Restorasyonu Tepki Çekiyor)
Restorasyon projesinin mimarı Mehmet Emin Yılmaz, tüm duvarların statik incelemesinin yapıldığını, taç kapıdaki taşlardan numuneler alındığını ve sökülerek güçlendirmeye karar verildiğini, nitelikli taşların depoya kaldırıldığını ileri sürdü.
Yenisi yapıldı
Restorasyon bu yıl başında bitirildi. Ancak eski taç kapıdan geriye bir şey kalmamıştı.
Yeni taşlarla yapılan taç kapının orijinalliği tamamen yok olmuştu. Bezemelerin ve motiflerin de birçoğu kaybolmuştu. Statik gerekçeyle sökülen kapı yeniden inşa edilmişti. Anadolu tarihinin ‘sanat şaheseri’ olarak nitelendirilen 800 yıllık taç kapı günümüz taşları ile yepyeni…
Nadir örneklerden biri
Tarihi kapı, Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın 1994 yılında yazdığı doçentlik tezinde, Alaaddin Camisi’nin ‘Anadolu Selçuklu sonrası ortaya çıkan ve yeni bir arayış içindeki bölgesel hüviyetteki beyliklerin sanat denemesinin nadir örneklerinden biri’ olarak nitelendirilmişti.
You must be logged in to post a comment Login