Mısır’da 4.300 Yıllık Rengarenk Mezar Bulundu

Mısır’da, Beşinci Hanedan döneminden bir yetkiliye ait, renkli kabartmalarla ve iyi korunmuş yazıtlarla süslenmiş mezar ortaya çıkartıldı.

Kahire’nin güneyinde büyük bir nekropol olan Sakara’nın güneyinde bulunan mezar, yaklaşık 4300 yıl önce Mısır’ı yöneten Beşinci Hanedan döneminde asil biri olduğuna inanılan Khuwy adında kıdemli bir yetkiliye ait.

(Mısır’daki Renkli Mezarda Mumyalanmış Fareler Bulundu)

Kazı ekibinin başı Mohamed Megahed’in anlattığına göre, Khuwy’ adlı yetkili kişinin L şeklindeki mezarı, aşağıya doğru ön salona doğru giden küçük bir koridorla başlıyor ve oradan, bir sunu masasında oturan mezar sahibini betimleyen boyalı kabartmaların olduğu daha büyük bir odaya açılıyor.

Eski eserler bakanı Khaled al-Enani, bu rengarenk mezarın geçen ay bulunduğunu söyledi.

Söz konusu mezar, çoğunlukla beyaz kireçtaşı tuğladan yapılmıştı. Süslü resimler, özel bir yeşil reçineye ve mezar işleminde kullanılan yağlara sahipti.

(Antik Mısır Mezarında Mumyalanmış Kediler ve Bok Böcekleri Bulundu)

Mezarın kuzey duvarı, tasarımının, hanedanın kraliyet piramitlerinin mimari planından ilham aldığını gösteriyor.

Kazı ekibi, Beşinci Hanedan ile ilgili birkaç mezar daha ortaya çıkardı.

Arkeologlar yakın zaman içinde, hanedanlığın sekizinci ve sondan bir öncecki kralı olan Kral Djedkare İsesis’in karısı olduğuna inanılan Kraliçe Setibhor’a adanmış, granit bir sütun üzerinde bir yazıt buldu.

Mısır, son yıllarda, 2011 ayaklanmasını izleyen kargaşanın etkisiyle düşüşe geçen turizmini canlandırmak amacıyla ülke genelinde arkeolojik keşifleri teşvik etmeye çalışıyor.


France24. 13 Nisan 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login