Mısır’ın güneyindeki Luksor’da, içinde iyi korunmuş bir kadın mumyası olan ve daha önce hiç açılmamış 3.000 yıllık bir tabut bulundu.
Söz konusu lahit, bu ayın başlarında Nil’in batı kıyısındaki bir nekropol olan El-Asasef’in kuzeyinde bulunan iki lahitten biriydi. Diğer lahit, Mısırlı yetkililer tarafından daha önce açılmış ve incelenmişti.
Eski Eserler Bakanı Khaled Al Anani, “Lahitlerden biri 17. Hanedan’a, diğeri ise 18. Hanedan’a ait. İkisinin de içinde mumya vardı.” diyor.
(Mısır’da İçinde Yüzlerce Mezar Hediyesi Çıkan 3500 Yıllık Mezar Açıldı)
18. Hanedan, MÖ 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu dönem, Tutankamon ve II. Ramses de dahil olmak üzere, en tanınmış firavunların yaşadığı dönemdi.
Yetkililer aynı günün içinde aynı alanda, antik dönemde mumyalama merkezinin başında olduğu düşünülen Thaw Rakht If’e ait mezarı da ortaya çıkardı.
Mezarda, beş renkli maske ve yaklaşık 1.000 Ushabti heykelciği yer alıyordu. Ushabti, hizmetkarların minyatür heykelcikleriydi ve öbür dünyada ölülere hizmet ediyorlardı.
Bu mezarı açabilmek için beş ay boyunca yaklaşık 300 metrelik döküntü toprak ve yıkıntılar kaldırıldı. Bu yıkıntıların içinden, mezarın sahibini ve ailesini tasvir eden renkli tavan resimleri ortaya çıktı.
Ayrıca mumyalar, iskeletler ve kafatasları içeren mezar, yaklaşık 4000 yıl önceki Orta Krallık dönemine kadar uzanıyor, ancak geç dönemde tekrar kullanılmış.
Antik Mısırlılar, insanların bedenlerini ömür boyu korumak için mumyalıyordu. Hayvan mumyaları ise dinsel sunu olarak kullanılıyordu.
The Telegraph. 24 Kasım 2018.
You must be logged in to post a comment Login