Çinliler 1.000 Yıllık Keşişi Geri İstemek için Hollanda’ya Gitti

Bir grup Çinli, 1000 yıllık keşişin yasal mülkiyetinin kendilerine geri verilmesi için Hollanda mahkemesine gitti.

İçinde bir keşiş kalıntılarını barındıran 1.000 yıllık Buda heykeli. C: Drents Museum

Çin doğusundaki Yangchun köyünün sakinleri, Hollandalı koleksiyoner Oscar van Overeem’i, 1996 yılında Hong Kong’daki keşişin mumyalanmış kalıntılarını içeren çalıntı Buda heykelini satın almakla suçluyor.

Yangchun köyü sözcüsü Lin Wen Qing, “Bu heykelle beraber büyüdük. Gece gündüz hep yanımızdaydı. O bizim ruhani liderimiz.” diyor.

Aynı zamanda duruşmaya katılmak için Yangchun’dan gelen altı köylüden biri olan Lin, “Bizim için, onu geri almak en önemli şey.” diyor.

(1000 Yıllık Buda Heykelinin İçinden Keşiş Mumyası Çıktı)

Köy, Hollandalı yargıçlardan, yüzlerce yıl boyunca tapınım gören insan büyüklüğündeki Buda heykelinin, 1995’in sonlarında çalındığı yerdeki tapınağa dönmesi için karar vermesini istiyor.

Zhanggong patriği olarak adlandırılan heykelin yirmi yılı aşkın bir süredir yok olması olayı, köylülerin Budapeşte’nin doğal tarih müzesindeki Mumya Dünyası Sergisi’nde sergilendiği 2015 yılında yeniden ortaya çıktı.

Heykele yapılan taramalarda, içinde bir iskelet olduğu ortaya çıktı. Bu iskeletin, Çin’deki Song hanedanlığı sırasında yaklaşık 1.000 yıl önce yaşayan Çinli bir keşiş olduğu düşünülüyor. Heykel daha sonra sergiden çekildi.

Dava yakından izleniyor çünkü sonuç, Çin eserlerine dair ilk başarılı iade işlemlerinden biri olabilir.

Köylüler, Van Overeem’in satın aldığı heykelin, onların kayıp heykeli olduğuna ikna olduklarını söylüyor. Köylülerin avukatı Jan Holthuis, “Köylüler ve heykel arasında çok özel bir bağ var.” diyor.

Van Overeem ise, mahkemede yaptığı açıklamada heykelin onda olmadığını yineledi. 2015 yılında bir Çin koleksiyoner ile takas ettiğini ve heykelin Çin’e dönme ihtimalini duyduğu için mutlu olduğunu söyledi. Van Overeem ayrıca, takas işlemini yaptığı koleksiyoncunun kimliğini bilmediğini belirtti.

Overeem, kendisinin Çin sanatı için bir satıcı olduğuna dair ve 1996 yılında Hong Kong’daki heykeli satın aldığına dair iddiaları reddetti. Ayrıca heykelin nerede olduğunu bilmediğini söyledi. “Ben bir mimar ve tutkulu bir koleksiyoncuyum. Ama bir satıcı değilim.”

Hakimler, kararını 12 Aralık 2018 tarihine bıraktı.

Son yıllarda Pekin, özellikle Avrupa güçlerinin Çin topraklarını taciz etmeye başladığı 19. yüzyılda çalınan eserlerin satılmasını şiddetle protesto ediyor.


The Guardian. 1 Kasım 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login