Atatürk Barajı’nda Paleolitik Dönem Resimleri Bulundu

Adıyaman’da suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından Paleolitik döneme ait kaya resimleri bulundu.

Adıyaman’da Paleolitik Çağ’a ait izlere rastlandı. Atatürk Barajı’nın su seviyesi 10-15 metre düşünce bugüne kadar hiç görülmemiş Paleolitik Dönem’e ait duvar resimleri bulundu.

(Mersin’deki Mağarada 8.000 Yıllık Kaya Resimleri Bulundu)

Yeri keşfeden üç balıkçıdan biri olan Mustafa Aslıtürk, “Biz hafta sonları hobi olarak olta balıkçılığı yapıyoruz. Balık tutmak için buralara pek sık geliyoruz. Yine bir gün geldiğimizde bunları fark ettik. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bunu bildirmeyi kendimize görev bildik. Onlar da gerekli incelemeyi yaptı. Diğer arkadaşlara da böyle durumlarla karşılaştıkları zaman ilgili mercilere bildirmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Paleolitik döneme ait

Paleolitik dönem, insan üretimi olduğu bilinen en eski taş alet ile başlayıp, tarıma geçilerek besin üretimine başlandığı döneme kadar olan zaman aralığını kapsıyor. Yani yaklaşık 3.3 milyon yıl öncesi ile 10.000 yıl öncesi arası. Adıyaman’da bulunan kaya resimlerinin ve dinsel mekanın ise Paleolitik dönemin hangi evresine ait olduğu henüz bilinmiyor.

Dinsel alan olabilir

Paleolitik Dönem’e ait olan ve kazıma tekniği ile yapılan stilize figürler ile ‘av sahnesinin’ resmedildiği ana kayada, sunum çukurları yer alıyor. Tarihi mekanın dinsel alan olduğu tahmin ediliyor.

(Kahramanmaraş’ta Paleolitik Döneme Ait Mağara Resimleri Bulundu)

Paleolitik Çağ’a ait bu kadar fazla çizimin yer alması bilim insanlarını da heyecanlandırdı. Tarihe ışık tutacak olan figürler ilk günkü canlılığını korurken, dinsel alan içerisinde sunum çukurları olan ilk yer olduğu kaydedildi. ‘Yamaç yerleşkesi’ olduğu tahmin edilen ana kaya üzerindeki çizgisel motiflerin yer aldığı sahnede insan ve çeşitli hayvan figürleri bulunuyor. İnsan, dağ keçisi, at, kurt, tilki, leylek gibi çeşitli hayvan figürleri ve değişik şekiller yer alıyor. Resmedilen sahnenin uzunluğu 8 metre, genişliği ise yaklaşık 70 santimetre.

At üstünde süvari figürü var

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan konuyla ilgili olarak,

“Adıyaman’ın Kahta sınırları içerisinde balıkçılar tarafından tespit edilen bu alanda duvar üzerine kazıma tekniğiyle yapılan hayvan figürlerin bulunmaktadır. Hayvan figürlerinden yaban keçisi, karşılıklı duruş şekilde verilmiş ve bir avcı tarafından ok ile vurulduğu resmedilmiştir. Diğer figürlere baktığımızda at üzerinde stilize şekilde ve kazıma şekilde çizilmiş. At üzerinde bir süvari figürü görülmektedir. Yine bu alanın duvar üzerinde 8 metre uzunluğunda 70 santim genişliğinde kazıma teknikleriyle çizilmiş olan çeşitli semboller ve insan ve hayvan figürleri bulunmaktadır. Bu dönem Paleolitik Çağ dediğimiz döneme tarihlendirebiliriz. 40.000 yıl öncesi olabilir ama daha da eski olabilir. Bundan sonra detaylı çalışmalar sonucu eğer tescilli değil ise Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurarak tescil işlemini başlatacağız. Yaklaşık 10-15 metre baraj sularının çekilmesiyle ortaya çıkmıştır. Baraj suyunun tahribatı çok az.”

Mehmet Alkan, kaya resimlerinin yerinde korunacağını, suların yeniden yükselmesi halinde ise yapabilecekleri bir şey olmadığını sözlerine ekledi.


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login