Kanarya Adaları Yerlileri Kuzey Afrikalıların Soyundan Geliyor

Araştırmaya göre, genellikle Guançeler olarak bilinen Kanarya Adaları’nın yerli sakinleri, Kuzey Afrika kökenli çıktı.

Tenerife adasındaki bir plaj.

Guançelerin kayıkları ve denizlerde yön bulma bilgisi olmadığı için ne zaman ve nasıl Kanarya Adalarına ulaştığı uzun süre anlaşılamadı. Hatta, 15. yüzyılda Avrupalılar Kanarya Adalarını sömürgeleştirdiğinde, burada Avrupa ve Akdeniz’in Neolitik kültürlerine oldukça benzeyen bir kültür buldular. Bu buluş, Kanarya Adaları kültürünün kökenine dair pek çok spekülasyona yol açtı ama henüz nihai bir cevaba ulaşılamadı.

Araştırmacıların ulaştığı antik genetik veriler göze çarpan bazı soruları cevaplandırıyor.

(Papua Yeni Gine Halkları Arasında Büyük Genetik Çeşitlilik Ortaya Çıktı)

Araştırma konusunun uzmanı olan yazar Liverpool John Moores Üniversitesi Doğa Bilimleri ve Psikoloji Fakültesi’nden Dr. Linus Girdland-Flink,

“Guançeler üzerine yapılmış önceki araştırmalar, mitokondriyal DNA ve Y Kromozomu gibi tekil genetik belirleyiciler üzerine kurulmuştu. Bu belirleyiciler genellikle nüfus tarihinin ince noktalarını saptamak için gerekli analitik kesinlikten yoksun oluyor. Otozomal DNA dizilimi ile bu popülasyonun kökeni ve ataları hakkında benzersiz sonuçlara ulaştık.” diyor.

Araştırmanın baş yazarı Stockholm Üniversitesi’nden Dr. Rodríguez Varela, “Otozomal DNA dizilimini gerçekleştirdikten sonra ulaştığımız sonuca göre Guançeler, karşılaştırmaya dahil edilmiş tüm halklar arasında en çok Kuzey Afrikalılarla benziyor. Bu sonuç, kendinden önceki çalışmaları destekliyor ve daha çok detaylandırıyor.” şeklinde açıklıyor.

Guançelerin modern Avrupa, Kuzey Afrika, Yakın ve Orta Doğu halklarıyla yakınlıklarını gösteren bir temel bileşen çizimi. Credit: Linus Girdland-Flink

Edinburgh Üniversitesi Anatomi Bölüm Başkanı Prof. Tim Gillingwater, “Bu araştırma, benzersiz Guançe popülasyonu hakkında etkileyici yeni bilgiler veriyor ve koleksiyonumuzun kullanımının bu araştırmaya katkı sağladığını görmekten çok memnunuz. Seçkin küratöryel ekibimiz sayesinde dünyanın her yerinden araştırmacılara tarih arşivlerimize erişim sağlayabiliyoruz. Bu çalışmanın, muhafazamız altındaki koleksiyon sayesinde ulaşılacak pek çok bulgunun başlangıcı olmasını umuyoruz.” diyor.

(2.500 Yıl Önce Güney Pasifik’te Genetik Değişti Fakat Dil Aynı Kaldı)

En önemlisi, yeni araştırmaya göre Guançeler karışık bir genetik mirasa sahip.

Araştırmanın eş yazarı ve Stockholm Üniversitesi Antik DNA Laboratuvarı yöneticisi Prof. Anders Götherström bu bulguları şöyle açıklıyor:

“Analizlerimiz gösteriyor ki, Guançelerin genetik mirasının küçük bir kısmı Taş Devri’nin Avrupalı çiftçilerine benzer bir popülasyona dayanıyor. İlginç olan nokta, bu genetik mirasın 7.000 yıl kadar önce Neolitik yayılma sırasında göç eden çiftçilerle Anadolu’dan Avrupa’ya gelmiş olması. Diğer Kuzey Afrika nüfusları da değişen oranlarda bu mirasa sahip ancak bu soy çizgisinin Kuzey Afrika’ya nasıl ve ne zaman yayıldığı henüz tam olarak anlaşılamadı.”

Aynı zamanda ekip, modern Kanarya Adaları sakinlerinin taşıdığı Guançe genetik mirasına dair yeni bakış açıları getirebildi. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacı ve araştırmanın eş yazarı Dr. Torsten Günther, “Analizlerimiz, Gran Canaria’nın modern sakinlerinin genomik atalarının % 16 ila 31’inin Guançeler olduğunu gösteriyor.”


Science Daily. 26 Ekim 2017.

Makale: Rodríguez-Varela, R., Günther, T., Krzewińska, M., Storå, J., Gillingwater, T. H., MacCallum, M., … & Götherström, A. (2017). Genomic Analyses of Pre-European Conquest Human Remains from the Canary Islands Reveal Close Affinity to Modern North Africans. Current Biology, 27(21), 3396-3402.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu.

You must be logged in to post a comment Login